De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Braziliaanse Socialisme loopt tegen de lamp

Het Braziliaanse Socialisme loopt tegen de lamp

dinsdag 18 januari 2022 15:02
Spread the love

Sinds enkele dagen is er in Brazilië een storm ontstaan rond Márcio França (regeringskandidaat in São Paulo voor de PSB (Partido Socialista Brasileiro, Centrum)). Het resultaat is dat Fernando Haddad (Presidentskandidaat in 2018 voor de PT), die vroeger was afgeschreven omwille van te links, nu weer in beeld komt. Lula wint en Alckmin (oude Burgemeester en Gouverneur van São Paulo) kan zo eventueel de plaats in nemen bij de PSB, vroeger PSDB (Partido Social Democrata Brasileiro, Centrum).

França wiens broer betrokken is bij een schandaal rond het verstrekken van valse prestaties in de gezondheidszorg in 2020. Hij zal hierdoor op kant geschoven worden, echter is zijn macht binnen de militaire politie van zeker aanzien. Bij een eventueel tot de orde roepen van de militairen rond Bolsonaro, bij verlies van Bolsonaro in oktober 2020, had hij een belangrijke rol kunnen spelen…

Fernando Haddad die eerst opzij geschoven werd omdat hij een te orthodoxe Marxist is, is nu weer helemaal in de running. Er was echter een probleem op centrum links, de coalitie kon niet rekenen op de PSOL omdat die mogelijks samengaan met Ciro Gomes. De PSOL is een geduchte kandidaat omdat zij het meest verankerd zijn bij de jongere generaties en mee surfen op de Chileense golf. Toch heeft de PT (Partido dos Trabalhadores) de wind in de zeilen en kan daardoor stevige eisen stellen.

Alckmin, die nu uit de centrum rechtse PSDB komt en in São Paulo een indrukwekkend parcours heeft gereden gaat nu de PSB (centrum) leiden, alhoewel lijkt de reputatie van de PSB te aangetast en hierdoor heeft Lula weer een nieuwe kandidaat op een linksere positie. Het gevecht om het centrum is hiermee gedaan, Bolsonaro haalt de andere slagen binnen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!