De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lula walst met de Centrão

Lula walst met de Centrão

vrijdag 10 december 2021 06:12
Spread the love

In 2014 werd er in Brazilië een vuile verkiezing gehouden tussen Dilma(PT – Partido dos Trabalhadores) en Aécio Neves (PSDB – Partido Social Democrata do Brasil ), deze werd nipt gewonnen door Dilma die later werd afgezet. Ondertussen is Bolsonaro aan de macht gekomen en worden de pionnen van Links eens te meer tot een brede coalitie gemobiliseerd. Nu echter wordt de verkiezing van 2014 vergeten en de PT gaat samenwerken met de PSDB.

Lula (PT – President van 2003-2010) de gedoodverfde kandidaat van Links is er op uit om samen te werken met Geraldo Alckmin van de (PSDB). De PSDB heeft sinds 2010 het juk van de Sociaal Democratie afgesmeten om resoluut te kiezen voor de rechtse koers. Het bracht bedenkelijk politici aan de macht zoals Doría, de gouverneur van São Paulo, die samen met Bolsonaro de overwinnaar was van de verkiezingen van 2018.

Het ziet er naar uit de PSDB weer naar het centrum gaat voor de verkiezing der verkiezingen in 2022 onder leiding van de oude Gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin. Hij zou hierdoor naar de positie van vice van Lula gaan waardoor de PSB (Partido Socialista do Brasil) aan boord kan genomen worden van de coalitie omdat hierdoor Márcio França (PSB) weer de gouverneur van São Paulo zou kunnen worden.

Voor de coalitie PT-PSDB-PSB zal echter Fernando Haddad (PT – tegen kandidaat van Bolsonaro in 2018) moeten opgeofferd worden. Dit verklaart de detente in Venezuela, omdat de PSB en de PSDB socialistische partijen zijn die vrijheid omarmen en Haddad en Venezuela nog altijd aanzien worden als orthodoxe socialisten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!