De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Grootouders voor het Klimaat
Grootouders voor het Klimaat

Grootouders gaan Trappen voor het Klimaat 

Van 18 tot 23 oktober fietsen 30 Grootouders voor het Klimaat door Vlaanderen en Waals Brabant richting Brussel. Ze gaan Trappen voor het Klimaat . 

dinsdag 18 oktober 2022 13:44
Spread the love

 

Van 6 tot 18 november 2022 zitten de wereldleiders opnieuw samen op de COP27  klimaatconferentie in Sharm El Sheikh (Egypte) om te beslissen hoe zij de klimaatcrisis concreet willen aanpakken.

De Grootouders voor het Klimaat kijken bezorgd uit naar de resultaten van deze COP 27.

De Grootouders voor het Klimaat kijken bezorgd uit naar de resultaten van deze COP 27. COP26 in Glasgow vorig jaar werd ook al aangekondigd als “onze laatste beste kans” om de  opwarming van de aarde deze eeuw onder catastrofale niveaus te houden. Het draaide uit op een enorme teleurstelling.

En we herinneren ons het beschamend schouwspel op de vorige COP-vergaderingen, waar België zich niet kon engageren, wegens een gebrek aan intern akkoord: Glasgow, Madrid,  Katowice …

 Maar waarom gaan we fietsen?

In 2021 stapten een 20-tal  Grootouders voor het Klimaat met  de March for Future in 4 dagen  van Edinburgh naar Glasgow om de  klimaatjongeren en politici te  begroeten en aan te spreken bij hun aankomst op de COP26 klimaatconferentie.

Naar Egypte afreizen is geen optie, dus willen we in eigen land zoveel mogelijk mensen bereiken en motiveren om samen met ons de schouders te zetten onder de vraag naar dringende klimaatambitie bij de politici, voor een leefbare toekomst voor de volgende  generaties: onze kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen.

Hoe verloopt de tocht concreet?

Op dinsdag 18 oktober starten we officieel in Oostende om 9.00u op het Jan Piersplein,  tegenover het stadhuis. We rijden dan in 6 dagen via Maldegem, Gent, Antwerpen, Kasterlee, Hasselt en Vlaams-en Waals Brabant naar Brussel, om op 23 oktober aan te  sluiten bij de nationale Klimaatmars.

Onderweg bezoeken we positieve projecten, hebben we contact met scholen en andere ouderenverenigingen.

Op woensdag 19 oktober organiseren we in Gent een mini-festival, De Aftrap voor meer klimaatambitie, op de Kouter (14.00u). Er komen interessante sprekers, zoals Jean Paul van Bendegem, getuigenissen van klimaatjongeren en een mooie muzikale omlijsting met o.a. Sioen, samenzang etc. Het belooft een motiverende middag te worden.

En hoe kunnen mensen hieraan deelnemen?

Iedereen kan een stukje meefietsen, op onze website kan je per dagdeel inschrijven (hier).

Onderweg kun je natuurlijk de fietsers ook begroeten, of met je school/jeugdbeweging voor de fietsers applaudisseren en hen zo ondersteunen. De dagindeling vind je ook op de website van Grootouders voor het Klimaat.

En gaan jullie zo de wereld veranderen?

“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde”, zong Bram Vermeulen. En hij  eindigt: “Omdat, door het verleggen van die ene steen de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan”.

En daarover gaat het: we moeten van koers veranderen, en elk steentje helpt daarbij.

Grootouders voor het Klimaat is een onafhankelijke beweging, sociaal bewogen en geëngageerd. We willen een leefbare wereld doorgeven aan de volgende generaties. Met onze activiteiten willen we met onze leeftijdgenoten en samen met andere organisaties en bewegingen de samenleving sensibiliseren en oproepen tot actie voor een dringend en doortastend klimaatbeleid.  

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!