De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Francken en humanitaire visa

Francken en humanitaire visa

zaterdag 29 oktober 2016 11:18
Spread the love

Francken verwees in Terzake naar het idee de mogelijkheid humanitaire visa te kunnen aanvragen door mensen uit oorlogsgebied. Hij noemde dat idee absurd en zei dat dit tot chaos zou leiden. Dat zo 60 miljoen mensen een aanvraag zouden kunnen doen. Als je die theorie doortrekt kunnen er dan ook evenveel mensen naar Brussel komen om daar een aanvraag te doen.
Die man heeft een kort geheugen… 3600 bootvluchtelingen zijn er omgekomen in 2015 en hetzelfde aantal in 2016. Afvalbergen op de Griekse en Italiaanse stranden van mensen die een illegale reis maken. Macht aan mensensmokkelaars die foutieve informatie geven, de hel van Calais, maanden moeten wachten om dan toch misschien terug te worden gestuurd, het kamp voor de dienst vluchtelingenzaken,… Allemaal zeer ordelijk natuurlijk.
Franken gaf aan dat in Zwitserland het voorstel humanitaire visa via referendum is voorgelegd aan de bevolking en dat 80% tegen stemde. Moest er een referendum met de vraag komen; ‘mogen vluchtelingen enkel asiel aanvragen na een illegale, dure, gevaarlijke reis’, wat zou dan het resultaat zijn?
Het systeem van hervestiging ism UNHCR wordt echter al veel gebruikt. Bijvoorbeeld Canada (36.300), Wit-Rusland (20.000), Noorwegen (9.000), Australië (5.800), Duitsland (32.000) maken hier gretig gebruik van. België kende er in 2015 843 toe.

Het is die man enkel om minder minder minder te doen. Zo veel mogelijk muren en agenten om de grenzen te beschermen, maar als je die eenmaal hebt omzeild op één of andere manier, dan mag je wel asiel aanvragen. Je bent immers in het vrije, humane Europa. Enkele maanden geduld en uw vraag wordt behandeld.

Humanitaire visa i.s.m. UNHCR en plaatselijke NGO’s (bijvoorbeeld NGO die weeskinderen opvangt), u hier komen aanmelden heeft geen zin.
Nadeel is dat het een beetje een loterij wordt, niet ideaal maar we kunnen niet meer doen dan een bijdrage leveren, Europa is het centrum van de wereld niet. Voordeel is dat het niet meer de wet van de sterkste is en dat het hopelijk mensen gaat weerhouden illegaal te reizen met alle gevolgen van dien.

take down
the paywall
steun ons nu!