De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Feminist of Pacifist: sol niet met de eervolle herinnering aan het 506th PIR en verwanten!

maandag 11 december 2023 02:58
Spread the love

Er was eens een theologisch geschoolde madam die aan het debat over Oorlog deelnam op Facebook, naar aanleiding van de recente oproep van generaal op rust Marc Thijs om toch maar voldoende defensieve middelen te voorzien in ons land. Update: wetenschappelijke kennis over de motivatie van frontsoldaten om door te gaan; 11/12 10 u 50

Zij heeft haar spontane opinie dat “wie met plezier andere mannen doodt, een psychopaat (is)”, geventileerd.

Ik gaf in mijn reactie als voorbeeld paratrooper William “Wild Bill” Garnere, lid van het befaamde Easy Company van het 506th PIR van de 101 Airborne Division (Parachute Infantry Regiment. Deze mannen, algemeen erkend als grote helden, werden wereldbekend door de miniserie Band of Brothers.)

De Compagnie die vanaf D-Day 33 dagen aan een stuk vochten, waarbij de helft van de mannen er het leven bij inschoten… Die na een paar maanden rust en training de situatie in Bastogne samen met andere eenheden hebben gered tijdens de slag in de Ardennen (16 december 1944 – 20 januari 1945). Die in september 1944 aan operatie Market Garden deelnamen in Nederland en een concentratiekamp bevrijdden in Landsbergen.

De man Guarnere kreeg zijn bijnaam omdat hij bij de aanvang van de strijd iets zei waarnaar hij ook handelde: nadat zijn broer door de Duitsers was gedood, was hij zeer boos en bevestigde “I want to kill as many Krauts as I can!”

Zo eenvoudig en humaan is de motivatie soms.

 

De beschuldiging van psychopatische pathologie is schandelijk. En een belediging aan de inzet van de geallieerde troepen in WO II,  van elke Soldaat,  en in de limiet van de aard van de mannelijke mens.

Sommigen met impulsieve reflexen van pacifisme gaan in dit veld hun boekje op schromelijke wijze te buiten.

 

Wat zegt de wetenschap

De historische wetenschap leert dat de meeste soldaten bij de aanvang van hun inzet te velde in oorlogstijd motivatie halen uit dingen als het vader/moederland verdedigen en hun militaire plicht doen. Naarmate de tijd en de gevechten aan de frontlinies vorderen verandert dit. Na confrontatie met doodsangst en bepaalde gruwelen en ontbering tijdens de strijd in het verband van hun kleine eenheid – die doorheen de eeuwen meestal tien tot achttien personen telt zoals het peleton of het squadron – is de solidariteit het belangrijkste: de wil om jouw geliefde strijdmakkers er levend en wel door te halen wordt je grootste motivatie. Jouw motief om te vechten, en jawel, om vijandelijke strijders te doden.

 

Major John Winters van Easy Company

De reeks en het boek blijven aanbevolen lectuur. De rol van Daniel Lewis als luitenant (later majoor) John Winters zal velen nog voorstaan. Deze soldaat beschikte over het taleneltelkens de gevechtssituatie te overschouwen en – snel – te beoordelen, de beste oplossing te zien en zijn mannen daarin te leiden.

Daniel Lewis als captain Winters in de serie  Band of Brothers

Bronnen: de interviews met de betreffende veteranedatie de miniserie Band of Brothers afsluit (2001, in regie van Tom Hanks en Steven Spielberg). Naar de gelijk getitelde studie van krijgshistoricus Stephen Ambrose. Ook de werken van toonaangevend oorlogshistoricus Antony Beevor zijn instructieve lectuur. Een bezoek aan het Bastogne War Museum (BWM) of het Museum voor Krijgsgeschiedenis te Brussel verandert je.

 

 

Illustraties: via Flickr:  1. Dalton, auteur van een boek over deze compagnie, “From Toccoa to the Eagle’s nest: discoveries in the bootsteps of the Band of Brothers “; 2. via Stanislas Moreau.

 

Supreme Commander of the Allied Forces Dwight Eisenhower in gesprek met soldaten van

het 101st in de avond van 5 juni 1944 net voor hun vlucht naar Normandië voor hun taak in operatie Neptunus op D-Day.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!