De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot RT.com

EP-lid bestempelt EU-chef ‘Frau Genocide’

woensdag 27 december 2023 02:49
Spread the love

Het Ierse parlementslid Clare Daly zegt dat Ursula von der Leyen verantwoordelijkheid draagt voor de acties van Israël in Gaza.

Clare Daly heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, “Frau Genocide” genoemd vanwege het standpunt van de EU over de militaire operatie van Israël in Gaza. Ze beweerde verder dat het blok, in tegenstelling tot zijn zogezegde gehechtheid aan de democratie, de wil van het volk met de voeten treedt wanneer die in strijd is met de eigen agenda.

Daly, een linkse politicus die de Ierse politieke partij Independents 4 Change vertegenwoordigt, zei zondag vanaf het podium van het Europees Parlement dat Von der Leyen “zonder één enkele stem van de burgers aan de macht is gekomen”. Ze beschuldigde de voorzitter van de Europese Commissie er vervolgens van dat zij de afgelopen maanden “zich gemengd had in het buitenlands beleid van verkozen regeringen en dat terzijde had geschoven”, terwijl ze een “brutaal apartheidsregime toejuicht dat zij een ‘levendige democratie’ noemt.”

Het parlementslid concludeerde: “Met zulke verdedigers van de democratie denk ik dat ik namens heel veel burgers van Europa spreek als ik zeg: ‘Nein, danke, Frau Genocide!

En nu een “Pakket maatregelen ter verdediging van de democratie” van een Commissie onder leiding van een figuur waar geen enkel lid van het publiek ooit op heeft gestemd, die de afgelopen 3 maanden het buitenlands beleid van gekozen regeringen met de voeten heeft getreden, allemaal om een genocidaal apartheidsregime te steunen. Nein danke. pic.twitter.com/FRkgLj6tew
— Clare Daly (@ClareDalyMEP) 24 december 2023

Eerder beschuldigde de Spaanse minister van Sociale Rechten, Ione Belarra, Brussel van passiviteit ten aanzien van wat zij ‘genocide’ in Gaza noemde. Uit berichten in de media blijkt ook dat honderden EU-stafmedewerkers Von der Leyen bekritiseerden omdat zij Israël onvoorwaardelijk steunt.
In een toespraak ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van Israël eind april prees Von der Leyen het land als een ‘levendige democratie in het hart van het Midden-Oosten’.

Na de bloedige inval van Hamas op 7 oktober lanceerde Israël een grootschalige militaire operatie tegen de Palestijnse islamitische groepering in Gaza. Kort na het uitbreken van de vijandelijkheden liet Von der Leyen als gebaar van solidariteit de Israëlische vlag projecteren op het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Ze herhaalde haar steun tijdens een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu.

Eveneens in oktober meldde de Irish Times dat ten minste 842 EU-stafmedewerkers een brief hadden ondertekend waarin zij het standpunt van de commissie ten aanzien van Israël aan de kaak stelden. Het document beschuldigde Von der Leyen ervan “de vrije hand te geven aan de versnelling en legitimiteit van een oorlogsmisdaad in de Gazastrook.”

Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zijn sinds begin oktober minstens 20.000 mensen gedood in Gaza, waarvan meer dan de helft kinderen en vrouwen. De Hamas-aanval, die de geweldspiraal in beweging zette, eiste 1.200 levens. De militanten vielen onder meer een openluchtmuziekfestival aan, waarbij deelnemers werden neergeschoten en ontvoerd. Het totale aantal mensen, zowel Israëlische als buitenlandse staatsburgers, dat de radicalen die dag gijzelden, lag aanvankelijk rond de 240, en sindsdien zijn er tientallen vrijgelaten als onderdeel van meerdere ruiltransacties met Israël.

 

Bron: MEP brands EU chief ‘Frau Genocide’

Bekijk ook deze video:

Screenshot RT.com

Video kan hier gedownload worden.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!