De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een satirisch eerbetoon.
Busongeval zwitserland -

Een satirisch eerbetoon.

maandag 26 maart 2012 10:58
Spread the love

De charmante Bart Peeters presenteerde afgelopen woensdag de tweede halve finale van de begrafenis van de verongelukte schoolkindjes. De plechtigheid verliep in geslaagde seneriteit.

Bij enkele oudere tv-kijkers ontstond wel even verwarring toen ze dachten dat ze naar een aflevering van een comedyshow op Canvas aan het kijken waren, maar het ging weldegelijk om het LIVE-verslag van de ceremonie van het tragisch drama in Zwitserland.

Enkele populaire kranten pakten voor de gelegenheid uit met geboortekaartjes, facebookfoto’s en gelekte emails van de verongelukte kindjes, vergezeld met intieme anekdotes verkregen van enkele rouwende ouders die er maar niet slaagden de journalisten, die als muggen rond hun kop zoemden, op afstand te houden.

“We moeten het drama een gezicht geven”, aldus de hoofdredacteur van de krant, “het helpt de mensen in hun verdriet”.
Op de vraag of zulks op de voorpagina publiceren wel moreel verantwoord is, antwoordt de hoofdredacteur: “we hebben er gisteren drie uur over vergaderd, ik heb zelfs nog mijn moeder gebeld om te vragen of zoiets wel kon, maar toen waren we het er roerend over eens: de verkoo… (herneemt zich) het maatschappelijk draagvlak was voldoende sterk om zo’n gewicht in de schaal te leggen. Wij zien het als een eerbetoon.”

Een productiehuis toonde interesse om een realtyreeks te starten rond de klasgenoten van de overleden kinderen.
“Wat doe je met die schoolbanken? Laat je die leeg, of haal je die weg? Ik denk dat de mensen toch wel recht hebben op dat antwoord.”

Volgens de organisatie waren de stoeltjes in de kerk in een mum van tijd bezet. “Al van kilometers ver” stond volk aan te schuiven. Er wordt daarom gekeken om in de toekomst dergelijke evenementen in een grotere zaal te houden zoals het Sportpaleis of het terrein van Rock Werchter. Ook toonde een partij interesse om een systeem in te voeren om via internet plaatsen te reserveren. Dit zou “onnodige” wachtrijen vermijden.
Er werd nu reeds een testcase gehouden met enkele hooggeplaatsten die via een geheime website “golden circle” tickets konden bemachtigen. Zij konden zo het serene schouwspel vanop de eerste rij te volgen. Het ging ondermeer om: premier Di Rupo, Nederlands politicus Mark Rutte en ons vorstenpaar.
“Omdat dit een nationaal drama is”, zo zei een betrouwbare bron, “is het niet erg dat de ‘golden circle’ tickets werden uitgereikt aan zij die geen relatie hebben met beide scholen en er tot voor kort nog nooit van gehoord hadden.”

President Obama en premier Poetin hadden geen toegang tot de website, maar legden wel samen voor een overlijdenskrans. Ze vroegen zich terwijl af waarom het dodelijk busongeval in China, dat zich op dezelfde dag afspeelde als dat in Zwitserland, geen rouwkrans verdiende.

Leider en wonderkind Kim Jong-un werd ook uitgenodigd voor de begrafenis, maar volgens specialisten is zijn komst “hoogst twijfelachtig” omdat zijn land zelf nog in rouw verkeert.

Een aanwezig Belgisch minster behield zich van alle commentaar en wou “het gerecht z’n werk laten doen.”

Een beroemd topadvokaat die meetrok in de kaarsjesstoet, wou wel de pers te woord staan: “Het is afschuwelijk wat er gebeurd is. Ik wou de ouders van wat ik noem: ‘de noodlotmoorden’ nog verdedigen, maar blijkbaar is de dader na z’n laffe daad zelf uit het leven gestapt. Toch ben ik zeker van de onschuld van mijn cliënten.”

Toeschouwer Marieke (34) was in diepe rouw. Ze was daags ervoor nog speciaal naar Lommel afgezakt om bloemen te kunnen neerleggen aan het schooltje. Tegelijk was ze wel opgelucht dat ze dankzij de begrafenis haar idool Koen Wauters nog eens in levende lijve aan het werk kon zien. Dit maakte volgens haar het sabbatjaar van Clouseau wel weer goed.

Ook meisjeskoor Scala stelde tijdens de gelegenheid hun nieuwe cd voor. Applaus was ongepast, maar de appreciatie was groot. Op het eind van de ceremonie kreeg overleden zanger Nonkel Bob van Bart Peeters een lifetime achievement award.

Bij de horeca niets dan tevreden gezichten: “het weer was mooi, de terrasjes zaten afgeladen vol. Dit heeft toch al een deel van het seizoen goedgemaakt.”

Vanop de grote schermen deelden vele ogen het verdriet van de ouders. Elke ouder stelde zich even voor hoe het zou zijn mochten hun jongsten op die bus gezeten hebben, waarna ze een zucht van opluchting lieten dat ze ‘s avonds gewoon weer hun kindjes veilig te bed konden leggen.

take down
the paywall
steun ons nu!