De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

gettingthevoiceout.org

Drie sterfgevallen in Belgische gesloten centra in minder dan een jaar

maandag 15 januari 2024 14:26
Spread the love

Op 7 januari vernamen gevangenen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel het tragische nieuws van een sterfgeval. De gevangenen werden snel verplaatst, maar de directie weigert duidelijkheid te verschaffen over de omstandigheden van dit drama. Op 19 januari om 14.00 uur is er een een actie gepland vanaf Arts-Loi om de doden en het geweld in de gesloten centra aan te klagen. We vragen jullie allen om dit bericht te verspreiden en solidariteit te tonen.

“Ze proberen de waarheid voor ons te verbergen,” zeggen de gevangenen. Helaas is dit niet een op zichzelf staand incident. Eveneens op 25 december werd een man dood aangetroffen in het gesloten centrum van Merksplas (nabij Antwerpen). De directie en de Dienst Vreemdelingenzaken hebben verklaard dat ook dit zelfmoord was. De man was onwel en er was niet naar hem geluisterd door de gezondheidsdiensten in het gesloten centrum. Een medegevangene klaagde: “Het is niet zomaar zelfmoord. Mensen worden hier vermoord. Dit is niet normaal”.

Eerder in 2023, bijna 11 maanden geleden, stierf Tamazi Rasoian onder onduidelijke omstandigheden in het gesloten centrum van Merksplas, nadat hij in een isolatiecel was geplaatst. Zijn familie vecht nog steeds voor waarheid en gerechtigheid.

In minder dan een jaar zijn er al drie sterfgevallen geweest in de gesloten centra in België. De autoriteiten dragen de verantwoordelijkheid voor deze tragedies door hun dodelijke en racistische migratiebeleid.

Opsluiting verwoest zowel lichaam als geest. Gedetineerden klagen al lange tijd over de schandelijke omstandigheden en het geweld tijdens detentie, met de medeplichtigheid van onze leiders. Sommige behandelingen, zoals totale isolatie en psychologische druk, grenzen aan marteling.

Dit onmenselijke scenario is het resultaat van keuzes gemaakt door een reactionaire politieke klasse die profiteert van de uitbuiting van migranten zonder papieren, terwijl ze tegelijkertijd hen opjaagt, opsluit en deporteert.

De Belgische staat en zijn vertegenwoordigers hebben bloed aan hun handen wanneer een man sterft in een gesloten centrum. Dit onaanvaardbare geweld zal niet stoppen zonder een beleid van massaregularisatie en de vrijlating van alle gedetineerden.

Op vrijdag 19 januari roepen we op tot een demonstratie vanaf Arts-Loi, met een tussenstop bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Kom langs, laat je stem horen en toon je woede tegenover dit cynische detentie- en deportatiebeleid. We eisen de waarheid over de omstandigheden rond de dood van deze drie gedetineerden en van allen die in het verleden zijn gestorven in gesloten centra. Sluiting van de detentiecentra, regularisatie van alle migranten zonder papieren, vrijheid van verkeer en vestiging!

 

Meer info over de actie: https://www.facebook.com/events/2157535417959174 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!