De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Door ecofiscaliteit extreem-rechts de weg versperren (in Frankrijk), kan de EU redden.

Door ecofiscaliteit extreem-rechts de weg versperren (in Frankrijk), kan de EU redden.

maandag 23 januari 2017 07:13
Spread the love

Wie wil mijn goednieuwe FB-gemeenschap vervoegen? Als nog steeds beginneling op Facebook op technisch vlak voel ik me onzeker daar. Eerst dus deze pagina, en dan een groep starten.

https://www.facebook.com/Door-ecofiscaliteit-extreem-rechts-de-weg-versperren-459373740853138/

“De eersten die van de huidige crisis zullen profiteren zijn de extreme politieke partijen, en dan vooral extreemrechts. Je zult maar jong zijn in Griekenland, Spanje of Portugal. De toekomst van die jongeren is weinig rooskleurig. Er volgen ongetwijfeld nog tal van heftige reacties. En intussen speelt de Europese Unie extreemrechts in de kaart.”

http://www.knack.be/nieuws/belgie/de-eu-speelt-extreemrechts-in-de-kaart/article-normal-34953.html

Was de nefaste Brexit-stemming, die het begin van een heilloos einde van de EU – sowieso as we know it – zou kunnen betekenen, te voorkomen? Hoogstwaarschijnlijk wel, door het slimmer aan te pakken. De timing veranderen – verschuiven naar 1 jaar na het einde van de oorlog in Syrië bijvoorbeeld – of gewoonweg een “minimumscore” van 60 % voorop te stellen. Maar om meerdere redenen was het bij voorkeur een zo noodzakelijke betere verdeling van de welvaart in het VK in de jaren sinds de crisis van 2008 die ervoor zou hebben gezorgd dat er veel minder tevredenheid was in brede lagen van de bevolking. De zogenaamde verliezers van de globalisering zien in de EU, die open grenzen en vrije beweging van miljoenen ook werklozen (naar blijkbaar vooral hun land) verdedigt, één van de voornaamste oorzaken van hun problemen op het vlak van levenskwaliteit, salariëring, een kans op een baan zelfs, een sociale woning, vlotte toegang tot gezondheidszorg, …

Nochtans ligt dat voornamelijk aan het onvermogen of beter de onwil van de politieke klasse in het UK om daar iets aan te doen! Het is het meest ongelijke land van het rijkere deel van Europa! Tenzij men Spanje daarbij rekent, maar dat scoorde 16de qua gemiddeld inkomen enkele jaren geleden, heb ik net ontdekt dankzij Wikipedia.

“Income

Compared to other developed countries the UK has a very unequal distribution of income. Out of the 30 OECD countries in the LIS data set, the UK is the seventh most unequal, and within this data set it is the fourth most unequal in Europe9.”

https://www.equalitytrust.org.uk/scale-economic-inequality-uk

http://www.spectator.co.uk/…/brexit-voters-are-not-thick-n…/
https://www.theguardian.com/…/2016/jun/25/brexit-vote-poor-…
https://www.jrf.org.uk/…/brexit-vote-explained-poverty-low-…

Frankrijk kan het volgende land zijn dat de EU de rug toekeert. Er zouden dus meer middelen moeten worden vrijgemaakt om de kans-armen een behoorlijk leven te gunnen. Die zijn er niet. De rijken en de multinationals aanzienlijk meer laten bijdragen, is noodzakelijk. Maar wie gaat daarvoor zorgen? Het kan waarschijnlijk alleen maar als supranationaal daartoe wordt besloten. De Brexit kan zelfs leiden tot meer fiscale concurrentie qua bedrijfsbelasting. Wel hoorde ik Dijsselbloem zeggen op de Nederlandse TV dat de internationale belastingontduiking via dat land toch afgebouwd wordt tegen 2019.

Mijn denkpiste: laten we beginnen met geharmoniseerde ecofiscaliteit.

180 miljard per jaar in en door de EU-landen, ook bedoeld om de strijd tegen de klimaatverandering te financieren, om daarmee o.a. 8 miljoen banen te scheppen voor sociaal en geografisch gemarginaliseerden. Dit zou ook duizenden zelfmoorden en honderdduizenden pogingen en miljoenen depressies en dergelijke voorkomen, per jaar ! En ervoor helpen zorgen dat honderdduizenden indien niet miljoenen mensen geen dementie, hartaanvallen, beroertes, kankers, … ten gevolge van luchtverontreiniging gaan krijgen.

Maar wie gaat me helpen? Ik ben de vlinder die een beetje lucht verplaatst, maar er moet een storm komen om het establishment – de hoge bomen – te laten buigen en hun vruchten te laten delen en verspreiden over heel de omgeving i.p.v. dat de verandering van seizoen en de zwaartekracht enkel wat rondvliegende bladeren zal veroorzaken. (Ik geef toe dat de analogie niet helemaal klopt. Vruchten vallen ook vroeg of laat en de dieren en ook wel de wind en lange wortels van andere bomen verspreiden het organisch materiaal. Maar het ligt ook “in de natuur” van (de meeste) mensen, geboren als kuddendieren, om “eerlijk te delen”, en toch gebeurt het veel te weinig.)

1 miljoen ook of overwegend halftijdse “basisbanen” van rond de 1200 euro per maand voor alleenstaanden en 1300 voor gezinshoofden creëren, ook of vooral in de publieke sectoren inclusief bejaardenzorg, in het grote land onder ons, voor een miljard of 3 nationaal en rond de 2 vanwege Brussel, kan al die mensen en hun kring van familieleden en vrienden overtuigen dat het establishment toch om hun welzijn lijkt te (gaan) geven.

Slechts achthonderd duizend stemmen meer naar het andere kamp, en van heel het Brexit-gedoe was geen sprake … Niet dat de problemen niet zouden aangepakt zouden moeten worden, en misschien was het zelfs nu aan het gebeuren met een uitslag van 50,1 % pro de EU! Dat zou genoeg geweest zijn om de Eurocraten de daver op het lijf te bezorgen en meer inspanningen te leveren om een eerbaar compromis te bereiken. Valt aan te nemen.

“Als Trump mogelijk is, dan is alles mogelijk. Van nu af aan is niets ondenkbaar. Wat Le Pen betreft is het niet waarschijnlijk dat ze wint, maar het is wel degelijk mogelijk. En dat komt deels doordat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in beleid, maar alleen nog maar bezig zijn met persoonlijkheden.”” 

http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/11/schokkende-peiling-marine-le-pen-ruim-aan-de-leiding-nicolas-sarkozy-op-grote-achterstand/

“Annemans gelooft resoluut in de kansen van Le Pen en Wilders. “Als Le Pen president van Frankrijk wordt, is dat het einde van de Europese Unie. (…) In Nederland bestaat wel het gevaar dat alle partijen zullen samenspannen tegen Wilders.””

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2877948#

En stel dat de week of zelfs dag voor de verkiezingen bewust een aanslag zou gepleegd worden … Dat zou de bloedige druppel kunnen zijn die de emmer zou doen overlopen.

 https://fd.nl/economie-politiek/1136445/frankrijk-kiest-bewust-voor-massawerkloosheid

“De werkloosheid in Frankrijk is al decennia hoog, het laagste niveau in de afgelopen dertig jaar werd bereikt in 2008 toen het Insee, het Franse CBS, het cijfer 7,1% kon noteren. Eind vorig jaar werd met 10,2% het record van 1997 (10,3%) vrijwel geëvenaard. De jeugdwerkloosheid is, net als trouwens in andere landen, altijd ongeveer twee keer zo hoog geweest.

Met nog vijftien maanden te gaan lijkt dat er niet op. Franse jongeren zijn zelfs slechter af. Tussen de 1,6 en 1,9 miljoen jongeren tussen de 15 en 29 jaar hebben geen werk en volgen geen opleiding, volgens de raad voor sociaal-economische vraagstukken CESE. Een op de vijf leeft onder de armoedegrens van €987 per maand.

Deze week lanceerde Hollande een laatste offensief om het tij te keren. Hij heeft zijn lot verbonden aan de daling van de werkloosheid. Als er geen sprake is van een duidelijke kentering dit jaar, is hij volgend jaar geen kandidaat voor zijn eigen opvolging.”

https://ejbron.wordpress.com/2014/05/31/het-grootste-probleem-van-frankrijk-jeugd-zonder-toekomst/

“De actuele cijfers van april laten zien: De jeugdwerkloosheid in Frankrijk stijgt opnieuw. De regering reageert hulpeloos. De situatie op de Franse arbeidsmarkt verslechtert zienderogen. De politieke instabiliteit wordt een gevaar voor de Franse samenleving – en de EU.”

https://infofrankrijk.com/franse-jongeren-gefrustreerd/

“Het zelfbeeld van de jongeren van 18 tot 34 jaar is er een van een generatie die wordt opgeofferd, miskend en afgeschreven, aan wie de maatschappij en de arbeidsmarkt geen kansen biedt, en bij wie de frustratie wel eens explosief zou kunnen worden, aldus de resultaten van een groot onderzoek online door France Televisions in samenwerking met Le Monde en Europe 1, met als thema’s werk, liefde, familie en opleiding, waaraan meer dan 210 000 jongeren deelnamen. Het onderzoek schetst de gevolgen van de economische crisis, die volgens sociologen wel eens zouden kunnen leiden tot een revolte.”

Ijdelheid is het hoofdkussen van de duivel. En met “ijdel” wordt “leeg” bedoeld.

https://www.petities24.com/klimaatvriendelijk_de_ecb-0-interestpolitiek_stoppen_kan

Ik had destijds waarschijnlijk beter een andere titel gekozen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!