De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De nieuwe assertiviteit van niet-westerse landen

De nieuwe assertiviteit van niet-westerse landen

vrijdag 9 december 2022 08:38
Spread the love

De CrossTalk-aflevering van 25 november ging over de uitkomst van de G20 in Bali. Daar toonden de niet-westerse landen zich verrassend assertief en eensgezind, werd Rusland niet als paria bekeken en bleef het bij een obligate veroordeling. Men bedankt voor een nieuwe Koude Oorlog.

Al jarenlang volg ik het actualiteitendebat CrossTalk van het Russische televisienetwerk RT dat wordt gepresenteerd door Peter Lavelle. Die laat telkens drie mensen aan het woord over actuele geopolitieke kwesties. Het is welkome informatie om te vergelijken met de berichtgeving van onze geconcentreerde westerse media. Sinds RT in Europa werd geweerd, bekijk ik de zender via het Canadese online platform Rumble. Net als elke andere rubriek op RT wordt CrossTalk in het Westen met argwaan bekeken. Vooral na de Russische inval in Oekraïne krijgt het programma het etiket ‘staatspropaganda’ opgeplakt, of ‘spreekbuis voor de Russische president Vladimir Poetin’. Opvallend daarbij is dat die beschuldiging nooit echt wordt hardgemaakt.

Zo beticht de Nederlandse Volkskrant-columnist Toine Heijmans Cross Talk o.a. van desinformatie, omkering en zwartmaken. Hij onderbouwt zijn kritiek met de zinsnede ‘het bekende verhaal: de oorlog is bij RT een ‘intens proces’ van ‘denazificatie’, gevolgd door een gesprekje met Diana Johnstone, bekend van een boek waarin ze de genocide van Srebrenica ontkent’. Hij vertelt er niet bij dat Johnstone’s boek door gezaghebbende mensen als Noam Chomsky, Arundhati Roy, Tariq Ali en John Pilger werd aangeprezen als ‘een voortreffelijk werk dat afwijkt van de heersende opinie, maar dat doet op basis van feiten en rede’. Heijmans’ kritiek blinkt dus niet uit in objectiviteit, en hij steekt al evenmin de hand in eigen ‘westerse media-boezem’.

De CrossTalk aflevering van 25 november

CrossTalk verschijnt drie maal per week. De ene aflevering is al beter dan de andere. De aflevering van 25 november boven dit artikel verdient speciale aandacht omwille van zijn kwaliteit. De gasten waren de in Cuba geboren auteur en gewezen onafhankelijk VN-expert Alfred de Zayas, de Servische onderzoeker bij het Instituut voor Europese Studies in Belgrado Stevan Gajić, en de aan de Universiteit van Maltepe (Istanbul) verbonden Turkse politicoloog Hasan Ünal. Het debat ging over de G20-top van half november in Bali, waar het Westen er alles aan deed om Rusland te isoleren. Maar anders dan te worden bekeken als paria bleek Rusland een gewaardeerde deelnemer.

Lees de rest van dit bericht op Geopolitiek in context

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!