De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense soepcommandant Saskia over hulp aan slachtoffers overstromingen

Leuvense soepcommandant Saskia over hulp aan slachtoffers overstromingen

dinsdag 3 augustus 2021 13:06
Spread the love

Dit is de neerslag van een interview dat ik vandaag voor Radio 2 Vlaams-Brabant had met Saskia Jacobs

Saskia, je hebt met een aantal mensen eind vorige week in Hal 5 in Kessel-Lo zo’n 300 liter soep gemaakt voor slachtoffers van overstroomde gebieden in Wallonië. De soep is de afgelopen dagen in drie etappes naar ginder gebracht. Met welke ingrediënten heb je die soep gemaakt en waar heb je die gehaald?

Saskia: We hebben twee weken geleden al eens zo’n 200 liter soep gemaakt. Deze keer waren de ingrediënten vooral afkomstig van Colruyt en een sociale kruidenier in Diest. Donderdag, vrijdag, zaterdag hebben we samen met een aantal vrijwilligers in totaal 300 liter groentesoep gekookt. Dat betekent groenten snijden, wassen en maken dat de soep aan mekaar hangt…. Ik heb de oproep om mee te helpen via fb gelanceerd en kreeg heel wat hulp. Solidariteit werkt. Alle groenten die we konden krijgen zoals courgettes, sla, tomaten… hebben we gebruikt. Het resultaat was een dikke soep die we nog konden aanlengen om meer liter te bekomen.

Wat is er met de soep gebeurd?

Saskia: Er is zaterdag een eerste groep van Solidarity for All vanuit Mechelen vertrokken naar Chaudfontaine, Trooz, Fraipont… Ze hadden ook sla mee en hebben veel dankbaarheid ontmoet. De mensen ter plekke zijn ontzettend veerkrachtig wat ik gezien de catastrofe enorm bewonder.

Je was maandag zelf in Verviers. Wat zijn je indrukken?

Saskia: Het is ginder precies een oorlogsgebied. Er bevinden zich aan de kant van de weg nog steeds auto’s op mekaar. Je ziet de enorme schade die de modderstromen aangericht hebben, ingestorte woningen, mensen die niets meer hebben…Zo zagen we een jongen van acht die geen kleren meer had.

Hebben jullie ter plekke overheden aan het werk gezien? Ik denk aan het leger of het Rode Kruis?

Saskia: In de extreem arme wijk waar wij kwamen hebben we niemand gezien. We zijn op stap gegaan met de lokale moslimexecutieve die de situatie ter plaatse heel goed kent en jongeren kan mobiliseren. We zijn op die manier op stukken beland waar je als gewone burger niet komt en hebben daar veel hulp kunnen bieden. De hulp ter plekke moet beter gecoördineerd gebeuren, maar het lange wachten op initiatieven in die zin van overheden maakt dat het allemaal heel moeilijk wordt en het erg lang duurt voordat de echte hulp bij de mensen komt.

Ga je de komende dagen nog soep maken?

Saskia: Alles is uitgedeeld zodat we vandaag opnieuw gaan soep maken. Wie zich geroepen voelt en passeert langs Hal 5 in Kessel-Lo is welkom om mee te helpen!

! Voor meer info: volg de fb-pagina van Saskia Jacobs

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!