De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Gentse senioren en hun cinema’s van toen

De Gentse senioren en hun cinema’s van toen

zondag 5 mei 2019 01:00
Spread the love
Dit waren de ‘oude’ cinema’s van de Gentse senioren. Over de hele stad vond je tot een halve eeuw geleden een hele reeks cinema’s: van grote paleizen tot wijkcinema’s en volkshuizen. “In de topjaren kende Gent een twintigtal verschillende zalen. In het centrum kon men terecht in de mooi uitgedoste filmpaleizen zoals de Eldorado en de Majestic in de Veldstraat, en het Coliseum en de Capitole aan de Zuid. Maar je kon ook naar de Leopold op het Sint-Pietersplein of de Royal in de Sleepstraat. Ook wijkbioscopen zoals de City in de Noordstraat, de Novy in de toenmalige Peterseliestraat, [de huidige Boerderijstraat in de Brugse Poort], of de Ganda in de Bevrijdingslaan draaiden op volle toeren.” Quote uit een Ugent proefschrift ‘Gent Kinemastad’.

Ontdek welke cinema’s dit waren, welke films er getoond werden en welk publiek er naartoe trok. Lees het hele verhaal, geïllustreerd met oude beelden op persblog.be – Verhalen uit en over Gent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!