De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De ‘Corona Wet 1984’

woensdag 10 juni 2020 11:54
Spread the love

Het is alsof het niet gekker kan (worden) in deze tijd, er komt een Corona-wet en half Nederland is nu al tegen. Goed zo, zo mogen we het horen. Maar er gaat nog meer gebeuren en af en toe kan iemand zo maar denken dat Nederland een dictatuur is geworden, daar van alles plotseling mag, moet en mogelijk is, dat tot voor kort niet eens in onze stoutste dromen voorkwam. Misschien dan alleen in het boek ‘1984’ van George Orwell. 

 

In het boek van George Orwell wordt een staat beschreven waarin de overheid alle aspecten van het menselijk leven, dus van álle inwoners, bewaakt en controleert. In het boek wordt nog wel een rebel beschreven, maar die komt er toch ook na een tijd achter, dat de macht van de regering verder reikt dan hij zichzelf had voorgesteld en in de strijd met de Partij en Big Brother moet de enkeling het onderspit delven. Waar is dat meer gehoord? 

 

Lees Het appje van Big Brother 

 

In de afgelopen maanden waren er speciale, tijdelijke noodmaatregelen actief in het kader van de crisis veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en het kabinet wil deze tijdelijke noodmaatregelen omzetten naar een wet en wel zo snel mogelijk. Maar wat blijkt nu: de wet zou de grondrechten van alle inwoners van Nederland aantasten. Het NRC en de Volkskrant hebben er allebei al een artikel aan gewaagd, dus dan moet het waar zijn. 

 

Nieuwe wet
Wat blijkt nu de krukas van de nieuwe wet te zijn? Mensen met kennis over wetten hebben het conceptvoorstel reeds gezien – daar het voorstel voor advies naar maatschappelijke organisaties is gestuurd – en die geven aan, dat met de wet het kabinet zichzelf verregaande macht toe eigent. Niet de Tweede of Eerste Kamer, maar ministers zouden met de nieuwe wet in de hand en per ministeriële regeling van alles kunnen doen, zoals “ … evenementen weigeren, demonstratie of samenscholingen verbieden, het OV compleet stilleggen en scholen sluiten … “
Met andere woorden, datgene wat de ministers de afgelopen maanden dus gewoon waren te doen. Het lijkt erop dat deze groep van superpolitici de smaak te pakken hebben gekregen en dat gewoon willen blijven doen. Tenslotte, als je macht hebben, moet je die ook proberen te houden. 

 

Volgens de heer Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Leiden, is het voorstel van het kabinet “ … in strijd met de basisprincipes van de democratische rechtsstaat … “ En nu heb je de poppen aan het dansen, want het democratische Nederland glijdt af naar een kabinet-dictatuur, ehh, 1984?
Het artikel van de Volkskrant bekijkend, lijkt het er een beetje op, dat er Kamerleden zijn, die met het voorstel van het kabinet over de ‘Corona Wet 1984’ (misschien is dat een betere naam) best wel eens het eens zouden kunnen gaan worden. Het idee alleen al is te triest voor woorden. Die Kamerleden hebben dus niet in de gaten dat ze met de nieuwe wet buitenspel gezet gaan worden en achteraf nog ‘ja of nee’ mogen zeggen, wat overigens niets aan de regels en uitkomsten van de wet zal veranderen. 

 

Telefonie
Het artikel in de NRC geeft een andere opmerking over de nieuwe Corona Wet, die de afgelopen tijd ook al wat voor problemen heeft gezorgd, nl :  “ … De Coronawet moet „een juridische basis” vormen „voor een samenleving waarin het houden van afstand en gedragsvoorschriften van groot belang zijn, en zeker te stellen dat digitale middelen die bij de bestrijding van die epidemie kunnen worden ingezet, door niemand worden misbruikt … ” 

 

In deze tekst zijn een aantal zaken van belang, nl dat we in Nederland regels krijgen (die nu in de ‘noodverordening staan van de intelligente lockdown’) zoals de verplichte afstand tussen mensen – waarover nu al gemor te merken is binnen de maatschappij – en andere gedragsvoorschriften. Met name dat laatste geeft natuurlijk te denken, daar een mondkapje met een zonnebril – en dus bijna het complete gelaat bedekt – wel wordt toegestaan, echter een moslima met een niqab in het OV en op andere openbare plaatsen, wordt niet geaccepteerd. Wat zei u: “Een splitsing aanbrengen in de Nederlandse maatschappij?” 

 

Maar het gaat nog een stapje verder richting een kabinets-dictatuur en dat zijn de apps die we straks moeten installeren op ons mobiel. Even geleden wilde de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een app laten ontwikkelen – waarvoor ook buitenlandse bedrijven konden inschrijven – die moest aangeven als iemand in contact was geweest met het SARS-CoV-2 virus. Middels de app op de telefoon zouden dan de contacten worden getraceerd die dan een boodschap kregen voor een quarantaineperiode van 14 dagen in huis met familie en dat men mogelijk het virus had opgelopen. Dus, voor de zekerheid.  

 

De app is een complete inbreuk op wiens privacy dan ook, dat aan de ene kant. Echter het RIVM wil nog steeds gegevens hebben om het virus te kunnen volgen in Nederland, ondanks het feit dat ze in het begin van het jaar, de kans op een besmetting niet zo hoog vonden. Het grote instituut in Bilthoven heeft op het gebied van digitale middelen toch ook nog wel wat ‘interne’ problemen, zeker als een programma als Radar plotseling met het bericht komt, dat het Infectieradar van het RIVM een lek had sinds de introductie van het platform op 17 maart. Via dit platform verzamelt het RIVM gezondheidsinformatie van mensen om de verspreiding van het virus te kunnen volgen. Door zo’n lek in een programma kunnen de privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen.

 

En dit zou dus ook met de gegevens van een app kunnen gebeuren. Het is ondertussen al knap irritant dat we met zijn allen verschrikkelijk volgende info toegestuurd krijgen van grote jongens als Google of Facebook, gewoon omdat er ooit eens gezocht is op een bepaald woord. De spambox moet tegenwoordig elke dag een paar keer schoongemaakt worden, gezien we irritant ‘gevolgd worden’ door een app.
En dan wil men ook nog een app in het kader van de ‘Corona Wet 1984’? Dacht het even niet. Straks wil ik een app op mijn mobiel krijgen waarvan de premier, leden van het kabinet en de Eerste en Tweede kamer en alle lokale politici te zien is, waar ze zich bevinden, zodat ik ze meteen een boodschap kan sturen of er even naar toe kan gaan voor een gesprekje. Ik denk niet dat de heren en dames politici hier op zitten te wachten. Indien wel, dan hoor ik dat graag. 

 

© KhamakarPress / 10.06.2020 

1984

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!