De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Burgeranalyse – politiek bedrijf – justitie: dl. 3 GAS-boetes

Burgeranalyse – politiek bedrijf – justitie: dl. 3 GAS-boetes

vrijdag 10 mei 2019 16:36
Spread the love

De overheid heeft opnieuw het warm water uitgevonden, denken ze: de Gemeentelijke Administratieve Sancties, kortweg GAS-boetes, genoemd.
Dit betekent meteen het einde van de scheiding der machten. Burgemeesters en ambtenaren krijgen daardoor de macht om zelf te definiëren wat overlast is en naar eigen goeddunken op te treden. We gaan de ”good old cowboy-times” achterna waar de sheriff het voor het zeggen heeft.

Wie jong, onconventioneel en speels is, is dus gewaarschuwd. De bezwaren die de Vlaamse Jeugdraad had, mochten ze niet in het parlement bepleiten. Wat een verschil met de echte witteboordcriminelen: frauderende bankiers konden hun zaak in het lang en het breed bepleiten.
Het is duidelijk: elkeen die niet netjes in hun rijtje loopt en kritiek uit is per definitie verdacht en wordt benaderd als crimineel.

In Antwerpen is het hek echt van de dam. GAS-boete omdat je flyert tegen de absurditeit van de GAS-boetes, of naar aanleiding van een grieppreventie-actie.
Hugo Camps verwoordde het treffend in: ‘Antwerpen, waar niets meer mag, niets meer kan’.
<http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1768602/2014/01/06/Antwerpen-waar-niets-meer-mag-niets-meer-kan.dhtml >
Maar in Arendonk, Leuven, Herentals en Roeselare, … is het GAS-boetebeleid niet fundamenteel anders.

De witteboordcriminelen van het diamantbedrijf Omega Diamonds krijgen een minnelijke schikking zonder strafblad, maar een GAS-boete zal je gegarandeerd betalen en verhaal ertegen heb je absoluut niet.
Deze pestwetten, bedacht door de neo-liberaal rechtse regeringspartijen, verleggen de focus van wat er echt toe doet: de crisis die met behulp van die politici opgewekt is en in stand gehouden wordt.
Wordt het geen tijd om massaal tegenGAS te geven?
< http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140509_01099736 >

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!