De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bedenkingen uit Brussel bij de jubileumuitgave van het Vlaams Parlement en bij een Vlaams Canon

Bedenkingen uit Brussel bij de jubileumuitgave van het Vlaams Parlement en bij een Vlaams Canon

donderdag 21 januari 2021 13:12
Spread the love

Met de toegankelijkheid van het Solvayhuis aan de Louizalaan van Victor Horta heeft Brussel er binnenkort een absolute topper van de Art nouveau beweging bij. Een mooie aanvulling op het Hortamuseum in diens woonhuis in Sint-Gillis.

Gelukkig heeft de Brusselse Regering via juridische weg de verkoop van de inhoud van het Stoclet huis (St-Pieters-Woluwe) door de erfgenamen kunnen voorkomen. Met deze imposante woning staat in Brussel ook hét sluitstuk van de Jugendstil. Architect Josef Hoffmann was de medeoprichter van de Wiener Secession.

Hoe staat het intussen met Villa Bloemenwerf (Ukkel) van Henry Van de Velde, de tijdgenoot (en aartsrivaal) van Victor Horta? Van de Velde beïnvloedt na zijn Art nouveau periode via omzwervingen in Duitsland verder de internationale architectuur. Hij zal met de Kunstgewerbeschule in Weimar aan de basis liggen van het Bauhaus waarvoor Walter Gropius wordt aangetrokken.
Die omzwervingen in Duitsland worden hem in Brussel kwalijk genomen. Dat het Bauhaus nadien, na jarenlange pesterijen door het Nazi regime, zal worden ontbonden, geeft blijk van zijn correcte impulsen voor een functionele kunststijl.

In het Symbolisme van Fernand Khnopff zien we dan weer onmiskenbare invloeden van de Pre-Raphaelites en van de Modern Style. Zijn zelf ontworpen woonhuis met atelier aan de Johannalaan tegenover het Terkamerenbos, werd gesloopt voor een appartementsgebouw.

Brussel verdient die erkenning als internationaal knooppunt van culturen.
Ver weg van de repli sur soi  in sommige francofone en Vlaamse middens vandaag.
In een Newsweek jubileumuitgave van het Vlaams Parlement neemt men misschien ‘historisch correct’ collaboratiefiguren op (met uitleg), maar gaat men voorbij aan wie zich op het internationaal toneel verdienstelijk maakt vanuit een meerlagige identiteit (waaronder de Vlaamse en Belgische).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!