De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als Murphy zich met de korte keten bezig houdt…

Als Murphy zich met de korte keten bezig houdt…

zondag 29 maart 2015 16:36
Spread the love

Uit goed management oogpunt hou ik de afzet van mijn bedrijf in eigen handen. Voor een kleinschalig bedrijf, als dat van mij, betekent dat dus dat ik rechtstreeks aan consument verkoop. Dit systeem is algemeen bekend als de korte keten. Het groot voordeel van dit systeem is dat je zelf de prijs van je producten bepaalt. Als klein bedrijf betekent dit ook dat de boer, de handelaar, de winkelier, de pr- verantwoordelijke, de … zich in één persoon verzamelt. Ik dus. Een goede planning is cruciaal om dit allemaal in goede banen te leiden. Misschien lag het aan het getal, maar in week 13 bleek de wet van Murphy: ‘Als iets fout kan gaan, zal het ook fout gaan’. heel erg waar te zijn. Ik geef je mijn week 13:

Maandag 23 maart: Jos, de boekhouder, zou om 9u langskomen. Hoe idealistisch ik ook ben, een bedrijf draait nu eenmaal om geld. Voor 9u zou bioboer Koen, met wie ik vast samenwerk, de tractor met verkruimelaar en rol komen halen. Om 7u30 was ik bij Gunther om borden ‘uitzonderlijk vervoer’ te halen. De verkruimelaar is immers breder dan 3 meter en dan zijn die borden vereist. En daar begon het: Gunther had net zijn laatste borden verkocht… Ik heb Jos moeten bellen om wat later te komen. Koen is anderhalf uur te laat kunnen vertrekken. En ik heb op en af gelopen tussen Koen en Jos. Vervolgens zou ik etiketten gaan kopiëren voor het vlees verpakken van morgen, dan charcuterie halen bij Frank de slager en meel gaan leveren bij De Wroeter. Vermits de afspraken met Koen en Jos uitgelopen waren werd het kopiëren geschrapt. Dan maar eerst meel leveren. Helaas, gesloten. Daguitstap? Dan maar terug inladen. De charcuterie verliep goed. Eigenlijk helemaal niet rendabel om te rijden voor enkele pakjes, maar goed, ‘t is voor de open milieuraad van morgen en daar doe je al eens iets voor. Namiddag stickers plakken. Alles loopt vlot, maar kost tijd. Ik mag niks vergeten. Het is een hele planning. Voor de open milieuraad wil ik nog een kunstwerk maken. Een opstelling die mijn bedrijf als agro- ecologisch bedrijf moet voorstellen. om 2u ‘s nachts is dat ook klaar.

Dinsdag 24 maart

6u15 Alles klaarmaken voor vertrek. Dochter afgezet in Alken aan ‘t station, meel afgezet. (nu wel gelukt) Ook bij Frank loopt alles vlot. Greta, Christel en Paul van AC De Wroeter zijn de helpers. Ze werken heel vlot. De vacuümmachine is de beperkende factor.  Om 15u mogen ze naar huis. Ik heb dan nog heel wat werk om alle bestellingen op maat af te werken. Het lukt langs geen kanten. Het vraagt veel te veel tijd. Om 18u thuis. Snel een brok eten. Vlees leveren. Om 18u 45 bij de open milieuraad (thema Transitië) mijn kunstwerk opstelllen. Rond 21u mag ik voor een volle zaal in 2 minuten vertellen wat Agro- ecologie is. Murphy doet een dutje. Ik ben heel tevreden over mijn optreden. Het publiek is enthousiast en blijft achteraf lang hangen bij de standjes. 23u, ik ga naar huis. Ik word verwelkomd met koeiengeloei. Vreemd, of toch niet. Niet gepland, maar hun eten is wel op. Om 23u30 rij ik rond met hooi en val zonder mazout. Murphy beleeft een actieve nacht, want ik krijg mijn machine niet meer gestart. Dan maar met de grote tractor. Veel te groot. Ik doe de goot stuk en, hopla, de zekeringen van de werklichten springen ook nog stuk. 1u30, ik lig in bed.

Woensdag 25 maart

6u30 Naar Mal vlees leveren bij Bert en Geertje. Ganse voormiddag les geven. Zal nog maar eens alles herhalen met de mannen. Morgen hebben ze examen. Gelukkig kijkt Elly onze examens na. Met zo weinig slaap bak ik er natuurlijk niets van. Ik pas de fouten aan. Het is nu een evenwichtig examen. Bedankt Elly. Annemie is conservator van een klein natuurgebiedje in Aalst bij Sint-Truiden. Ik ga mee op inspectie. Doen we eens iets samen. Daarna, de stomme wiellader zonder mazout krijg ik niet gestart. De batterij is nu ook plat.Voor 50 ton meel, papieren zakken gekocht. Voorraad voor meerdere jaren. Dus droog stockeren. Alles met de hand verslepen. De nieuwe stikmachine wordt getest. Om zakken dicht te stikken, of wat dacht je. Raf belt. Hij is bij Frank zijn eigen varkens aan ‘t verpakken. Waar is het pakketje runds dat hij heeft besteld? Ik leg het hem uit via de telefoon. (Spijtig genoeg besef ik niet dat Frank ondertussen de stapels bakken heeft verzet.) ‘s Avonds nog maar eens voederen met de tractor. Het lukt me om deze keer geen stukken te maken. Ik ga voor de derde keer op één dag slapen. ik heb ‘s middags een uiltje moeten vangen.

Donderdag 26 maart

Bloem halen bij De Wroeter voor Kurt die bij Frank aan ‘t verpakken is. Bij Frank een dringende bestelling filet de sax ophalen voor Jo. Jo is een grootgebruiker van filet de sax. Ik had hem onlangs verder geholpen met 2 filets. Nu moet ik dus zeker de ganse bestelling leveren. 10u examen. 12u30 thuis. Namiddag, weer zakken laden, de filets leveren in Hasselt. Bloem ophalen in Stevoort. Alles wegen. Voor de eerste keer hebben we zicht op het rendement: hoeveel bloem hebben we van 1kg meel. Verzorgen van de runderen op de 2de locatie te St-Lambrechts-Herk, bij mijn ma. (wat ben ik eigenlijk? een boer of een transportfirma?) Als ik thuis kom is het donker. Ik kan weer voederen met de tractor, want in het donker moet ik niet beginnen aan de lader.

Vrijdag 27 maart

‘s Morgens vroeg al facturen maken. Krijg de lader niet gestart. Wat doe ik mis? Dan maar naar Stevoort. Alle soorten meel, bloem, zemelen… worden klaar gezet met etiket. Meel en bloem leveren bij De Wroeter en bestelling meel voor Karen ophalen. Naar Frank voor het vlees op te halen. Ik stockeer immers niet op de boerderij. Johan heeft zijn charcuteriebestelling te laat doorgegeven. Spek dun wordt morgen pas gesneden. Pieter is vandaag bij Frank aan ‘t verpakken. Ik maak van de gelegenheid gebruik om nylon zakken aan Pieter te geven. Hij kan dan zijn tarwe opzakken om te laten malen. Vlug haar huis wat eten. Om 13u naar Stevoort voor de persconferentie van de ingebruikname van de historische molen om meel van ons graan te maken. Alles loopt schitterend. Hier moet ik zeker een apart stuk van maken voor mijn blog. 15u interview met radio 2. Ze vinden het schitterend wat we gepresteerd hebben. De nieuwe biogranenjenever van Pieter stijgt heel snel. Gelukkig is er ook iets te eten. 17u terug thuis. De klanten komen. Ik wacht, en leid nieuwe klanten rond. Het duurt te lang, maar ik doe het graag. Ik kan het niet laten om over mijn bedrijf te vertellen. 2 klanten komen niet opdagen. Zeker vergeten. Ondertussen is het al weer donker en werkt de lader nog steeds niet. Wat een geluk dat ik Koen heb. Hij heeft de dieren in Herk ingestrooid op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Als ik dat ook nog had moeten doen!

Zaterdag 28 maart 

Ik moet in Linkhout zijn om te leveren. Heel wat bestellingen moeten nog aangepast worden. De tijd loopt en is weer te kort. Nochtans al op van 6 u. Eerst nog snel naar Herk. Buren willen een nieuwe haag zetten en willen weten of de afstand tot de grens juist is. Alles ziet er goed uit. Ik krijg een warm gevoel. Wat fijn om goede buren te hebben. In Linkhout zet ik het op sms. Fijne dingen mogen ook gezegd worden. Wachten op de klanten in linkhout. Karen vergeet het en B is blijkbaar op vakantie. Veel te lang gewacht. Dringend naar huis. Raf komt om zijn pakket. Hij heeft zijn afspraak al een hele tijd gemaakt en is perfect van zijn woord. Christel belt. Er is een pakket zoek voor Hartenboer. Blijkbaar heeft Raf op woensdag een pakket van de verkeerde stapel genomen. De klant staat te wachten. Snel naar AC De Wroeter. Ik heb er goed aan gedaan. Het is een sympathieke dame. Niet voor de dame (dat ook) maar vooral voor het sympathieke. Ik heb een pakket runds te weinig en een pakket varkens te veel. Hoe doe ik dat toch? Zoeken. Aha: runds, mistelt en varkens, de webwinkel heeft blijkbaar kuren. Namiddag Paulus komt een halkast leveren en neemt ineens de bestelling voor Karen mee. Oef, dat komt ook op zijn plaats. 15u. Een vergeten klant van gisteren komt om haar pakket. Ik geraak weer aan de babbel. 16u Eindelijk de volle aandacht voor de lader. Tsss, eenvoudig. Met nog wat gesputter ben ik eindelijk weer aan ‘t rijden. Balen hooi voor de koeien. Ze zijn dankbaar door ijverig te eten. 

Zondag 29 maart

Patrick komt om 15u het laatste pakket halen. ondertussen weet ik ook dat het pakket van Erna bij Frieda zit. Mis gegaan omdat er een pakket runds te weinig was. Volgende zaterdag los ik dat ook nog op. En dan is Murphy hopelijk helemaal overwonnen. Voor deze keer althans.

take down
the paywall
steun ons nu!