De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

aardappelproces

aardappelproces

dinsdag 15 januari 2013 10:46
Spread the love

Vandaag komt de zaak van het vernietigde aardappelveld in Wetteren voor. Ik weet niet hoe de rechtbank dit gaat aanpakken. Een juridisch steekspelletje? Geen idee.

Maar er is één ding wat ik wel weet: als men evenveel geld had gestopt in onderzoek naar degelijke aardappelvariëteiten als in het ggo onderzoek, dan hadden we helemaal geen ggo onderzoek nodig gehad.

Bientje was oppermachtig. Hoge opbrengsten, ideaal voor alle mogelijke verwerkingen. smakelijk. Het is echter één van de meest gevoelige rassen voor aardappelziekte die er zijn, maar daar zijn oplossingen voor…

Hoeveel geld denk je dat je moet investeren om een variëteit te maken met dezelfde kwaliteiten, maar dan met een goede, meervoudige weerstand tegen aardappelziekte? Juist! Als veredelaar begin je er dan toch gewoon niet aan. En de overheid? Die keek toe. Gedurende vele jaren zijn er dan ook geen nieuwe rassen bijgekomen. De rassen die nu de laatste jaren op de markt komen zijn goed geprobeerd. Je zou echter zeer goedgelovig moeten zijn om te denken dat het met een beetje selectie onmiddellijk raak zou zijn.

De volgende vergelijking helpt misschien:

Een leugenaar begaat een leugen. Maar het gaat niet goed. Om zijn leugen te verdoezelen verzint hij een nieuwe, nog grotere leugen. Maar ook die leugen komt in de problemen. Hij moet dan toegeven dat hij al twee keer gelogen heeft. Vervelend. Dus zoekt hij een uitweg via een derde nog betere leugen. Zo is het ook met het aardappelonderzoek. Men wil een fout rechtzetten met een nieuwe fout. En de mensen die op deze fout gewezen hebben zet men nu voor de rechter.

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!