De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

13 oktober: Oxfam-Wereldwinkels trakteren Vlaanderen

donderdag 13 september 2012 11:20
Spread the love

Gratis chocopasta in ruil voor een lege pot

In de Oxfam-Wereldwinkels gaat de Week van de Fair Trade (3 tot 13 oktober) niet onopgemerkt voorbij:

  • Tussen 8 en 12 oktober delen de wereldwinkels gratis boterhammen met choco uit op tal van openbare plaatsen in heel Vlaanderen. Ook heel wat scholen gaan creatief aan de slag met chocoboterhammen, tijdens de scholenwedstrijd ‘Smeer ze’.
  • Op zaterdag 13 oktober viert Oxfam de Wereldwinkeldag. Wie die dag een lege chocopot meebrengt naar de wereldwinkel, krijgt een volle pot fairtradechoco in ruil.

De pot op?
Tijdens de Wereldwinkeldag op zaterdag 13 oktober stellen de 230 Vlaamse wereldwinkels van 10 tot 17 uur hun ruime fairtradeassortiment voor aan alle geïnteresseerden. “Wij maken duidelijk dat een betere wereld ook beter smaakt. In de wereldwinkel vind je kwaliteitsproducten die niet moeten onderdoen voor de producten van bekende merken. Zoals bijvoorbeeld onze choco”, zegt Joris Rossie, algemeen directeur van Oxfam-Wereldwinkels. Onder de slogan ‘De pot op? Geen probleem!’ stunten de wereldwinkels met hun chocopasta: wie op 13 oktober een lege chocopot – van gelijk welk merk –  meebrengt, krijgt er een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco voor in ruil.

Hoe choco de wereld verandert
Via de chocopasta brengt Oxfam-Wereldwinkels ook de problematiek van kinderarbeid in de cacaoteelt opnieuw onder de aandacht. Want dit is nog altijd een enorm probleem in West-Afrika. Fair trade doet hier iets aan: op die boerderijen gelden strenge sociale normen, en uiteraard kunnen gevaarlijke kinderarbeid en kindslavernij niet door de beugel. “Dankzij onze samenwerking met Oxfam krijgen de kinderen in Ivoorkust meer kansen. Bij elke aankoop in de Vlaamse wereldwinkels veranderen de levensomstandigheden hier”, zegt Mariame Touré, directrice van de Ivoriaanse cacaocoöperatie Kavokiva.

____________________________________

Meer info?

take down
the paywall
steun ons nu!