De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

10 000 zorgprofessionelen een basisinkomen van 12 000 p.j. bezorgen is mogelijk.

10 000 zorgprofessionelen een basisinkomen van 12 000 p.j. bezorgen is mogelijk.

dinsdag 31 januari 2017 09:25
Spread the love

Zoals gewoonlijk beschik ik over beperkt cijfermateriaal. Maar het is het idee dat telt.

Vanmorgen een artikel gelezen in de Knack over het oude zeer dat wachtlijsten heet.

“Op dit moment staan er bijna 14.000 mensen op een wachtlijst. Dat lossen we niet even op met de rugzakjes. Meer doen met dezelfde middelen botst op muren. De groep wordt groter, de problematieken worden complexer. Kwalitatieve zorg zal dan ook meer kosten.”

 Allemaal thuis wonend nog een aantal jaren? Ik neem aan van wel.

Zouden er 10 000 bejaarden- en gehandicaptenverzorg(st)ers, een aantal vaak deeltijds al aan de slag neem ik aan, te vinden zijn om in zo’n nieuw stelsel te opereren? Niet noodzakelijk in Vlaanderen alleen, maar Nederlands spreken of een minimum snel leren, op een maand of drie of zo is natuurlijk een vereiste. Is een diploma eigenlijk nodig, indien ervaring en de juiste ingesteldheid? Ik weet het niet.

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/minister-vandeurzen-waar-blijven-de-oplossingen-voor-de-wachtlijsten/article-opinion-784777.html#cxrecs_s

Hoeveel moeten ze verdienen? Als een beginnend leerkracht rond de 20 000 euro per jaar zit, 17 500 all in? Niet als zelfstandige, maar een ander statuut, een x-urencontract, met de normale sociale bescherming, zoals ziekte-uitkering en pensioen.

Stel: men geeft hen een basissalaris van 1000 per maand. Hoeveel uren per jaar werken is full time? 45 weken x 38 = rond de 1700.  Ze mogen belastingvrij zoveel presteren als ze willen tegen 5 euro per uur.  De bedoeling is minstens 1000 uren te halen, tenzij door overmacht. Dan krijgen ze een eindejaars en -vakantiepremie van samen een dertiende maand. 1700 uren is gelijk aan 8 500 euro. Het bedrag boven de te indexeren 17 500 in een collectieve spaarpot voor bovenop het pensioen?

Prijskaartje voor de overheid: 11 000 x 12 000 = 132 miljoen per jaar + opleidingskosten + eventueel gratis busvervoer. Eventueel nog een coördinerend orgaan met enkele werknemers en een extra vergoeding voor teamhoofden – 1 op 20? – van bijvoorbeeld 1000 per jaar, voor samen minder dan 1 miljoen.

Misschien zijn  8 000 of 9 000 werknemers ook voldoende. Het is wenselijk de 14 000 cliënten op voorhand al te laten aangeven hoeveel uren ze per dag, week, maand zouden nodig hebben.

Waarvan dat moet komen?

Mijn ander voorstel: op elke tweede, derde, vierde en meer wagen per woonst een hogere wegenbelasting: 300, 600, 900 euro per jaar bovenop het huidige bedrag of eigenlijk 25, 50, 75 per maand.

Opbrengst indien 1,5 miljoen personenwagens meer dan de ongeveer 3 miljoen wooneenheden in Vlaanderen: minstens 450 miljoen. Dat voor twee derde naar het openbaar vervoer kan, vooral om te investeren. De “getroffen” gezinnen krijgen x aantal dagen gratis vervoer.

Minder werklozen, de federale regering minder uitkeringen, de meeste gezinnen op de wachtlijst tevreden en minder zorgen en stress, groter OV-aanbod, minder luchtvervuiling en files, de politici een kopzorg minder, …

Ik heb al met slechtere ideeën op de proppen gekomen. Nu nog een ingewijde vinden die haar of zijn licht kan laten schijnen.

Meer instellingen, dat moet toch ook mogelijk zijn? Geen flauw benul van hoeveel dat moet kosten. Een kamer of 5 000 x 40 000 – ongeveer 5 passende in een doorsnee modern woonhuis, om mezelf een beeld te geven – en een zesde ruimte gemeenschappelijk zou ook maar 240 miljoen zijn. De grond nog eens de helft ervan? Dat moet toch te doen zijn d.m.v. een coöperatieve waarin maximaal 360 000 Vlamingen elk minstens 1000 euro investeren? En dan verhuren aan de overheid voor 20 miljoen per jaar of zo. Maar rond de 3 euro per Vlaming dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!