De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

1 euro per huis om nieuwe initiatieven te lanceren.

1 euro per huis om nieuwe initiatieven te lanceren.

maandag 2 januari 2017 18:06
Spread the love

Beste redactie

Onderzoeksjournalistiek is voor de democratie wat Test-Aankoop is voor de consumenten. De schrijvende pers gaat – dat weten jullie beter dan ik – het steeds moeilijker krijgen. In de grote-krantenredacties zullen steeds minder medewerkers daardoor vooral steeds meer nogal oppervlakkige kwantiteit en vooral eigen commentaren leveren, en in de kleine nieuwkomers die enkel digitaal actief zijn, blijft het nog jaren of decennia elk jaar hopen op de steun van bekende ook niet-abonnees om geld in te zamelen. Denk ik. Een vastere bron van financiering zou welkom zijn, niet?

Dit is wat ik zou doen, met jullie/zijn allen. De eigenaars van 4 miljoen (?) huizen en appartementen in België – of ruim de helft ervan in Vlaanderen alleen – elk één euro roerende voorheffing meer laten betalen, en bedrijven ook van 1 euro voor de kleine zelfstandige met een apart adres tot 10 000 voor de Interbrews en KBC’s van dit land. (Alternatief:  1 Euro bovenop de wegentaks, hetgeen ruim 7 miljoen kan opbrengen.)

Stel dat dit 5 tot 8 miljoen zou opleveren per jaar. 5 % en dus 250 000 tot 400 000 voor 20 belangrijke nieuwe initiatieven die onze burgers moeten gaan helpen in
de komende decennia om met relatief kleine sommen op het vlak van vergrijzing, klimaatverandering, woningen delen, geestesgezondheidszorg, vervoer, onderwijs, “banenvinding”, … vooruitgang te boeken door optimaal de burgers te activeren en hun ideeën niet te laten stranden. Doel: o.a. de eerste bomen planten om die dan lustig te laten voortplanten indien succesvol. Want de politici verwachten meer eigen initiatieven terwijl er juist minder uit te delen valt.

1 van de 20: werkbeurzen van bijvoorbeeld 5 000 euro per drie maanden toe te kennen aan dus tot 50 tot 80 “trimesterschrijvers” door een gemengde commissie met o.m. academici om “diepteonderzoek” te stimuleren.

Indien jullie dit een goed idee vinden, zullen we verder communiceren? Want 1 euro is niet veel, maar enkel met een schitterend veelzijdig door vele organisaties en bedrijven, bekende personen en burgers gedragen voorstellendossier zullen de politici dit willen doen. Denk ik.

Dirk

take down
the paywall
steun ons nu!