De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

《Veroorzaken onze militairen teveel pollutie vergeleken met onze boeren?》

woensdag 7 december 2022 13:53
Spread the love

Mijn Woord over een kwestie waar velen onbegrip zullen koesteren. De onvermoede maar grote waarde van de militair.

Iemand schreef me en stelde:

“Het blijft een merkwaardige tegenstelling. In Amerika bleek 25% van de pollutie op rekening van militaire uitgaven, manoeuvers en oorlogsvoering geschreven te zijn.

Boven de Limburgse boerderijen die geen vergunningen meer krijgen, al zijn sommigen gaan meewerken nav milieuaanpassingen aan biogasproductie uit afval’ ,
scheuren dagelijks tonnen brandstof verslindende straaljagers door het zwerk , helemaal niets uitstotend ?…”

Neen, een mensheid is op termijn tot iets anders in staat, zeker als de nu veel te winstbeluste wapenindustrieen in reconversie mogen gaan. Mooi trouwens, die naam van die medewerker, want hoe lang weet men al dat het een optie is zwaarden om te smeden in ploegen .”

 

Deze interessante en op het eerste gezicht logische probleemstelling inspireerde mij prompt tot volgende stellingname.

Mijn antwoord, goed wetende dat het omsmeden van zwaarden tot ploegen al een hartewens was, een lieve droom van de schrijver van de betreffende  passage in de Bijbel, is de volgende:

“H. W, Dank voor uw bedenking. Maar, Neen, neen.

Soldaten zijn het enige beroep waarbij de beoefenaren hun eigen leven zozeer in de waagschaal zetten; en dit ook juist om mensenlevens van de burgermaatschappij te redden.

Boeren maken voedsel, maar dat is nog net een ietsje minder van vitaal, strategisch belang dan de bewaking van onze gemeenschap tegen militaire agressie en vernietiging.”

Dit militaire betreft trouwens een nobele Rol die zeer dicht bij onze essentie, ons hart als mannelijke mensen staat. Gisteren 6 december benadrukte de wereldvermaarde primatoloog Frans De Waal in mijn bijzijn (zie aparte blog) hoe ook bij de meest nabije broers in het Dierenrijk, de Bonobo’s en de Chimpansees, de goede mannen hun grotere kracht gebruiken om de gemeenschap en de zwakkeren en jonge leden, te beschermen!

Uitzonderlijk komen daar ook “tirannen” voor die met angst en agressie “regeren”, maar die houden het meestal niet lang uit; de gemeenschap valt hen af.

Neen, een performante, goed uitgeruste en geoefende gemeenschap van militairen is juist een rijkdom voor een land.

Lees de  geschiedenis!
Hoe de Britten – onder de bezielde leiding van de unieke Winston Churchill – dankzij een gezonde graad van militarisme de spil werden van de grote internationale tegenmacht die – na veel zware strijd – het vreselijke leger van het gruwelijke Duitse Hitlerregime buiten borstelde!

Het is niet omdat wij nu dreiging ervaren vanuit de hoek van Natuur en Klimaat, dat wij andere gevaren uit het oog en het hart mogen verliezen.

Dankzij onze legers te land, ter zee en in de lucht mogen wij ons veilig voelen. Ook als wij angstig van de onberekenbare, oorlogszuchtige Russische tiran dromen.

——————————————–

Ik voeg een foto toe die ik zelf maakte bij Kleine Brogel Base, Hechtel-Eksel, tijdens de Sanicole Airshow afgelopen zomer. Onder anderen de F-35 en het Airbus transporttoestel maakte zeer grote indruk op ons. Op mij en mijn partner en op de grote groep aanwezigen, wellicht 8.000 mensen.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!