Vlag van Soedan. Afbeelding van David Peterson via Pixabay
Artsen zonder Grenzen

Geen veilige plek meer voor bevolking in Soedan

Ziekenhuizen worden getroffen en het dodental stijgt sterk, nu gewelddadige gevechten El Fasher, een stad in West-Soedan, in hun greep houden. Er is geen veilige plek meer voor de bevolking. Artsen zonder Grenzen doet een dringende oproep voor de bescherming van burgers, gezondheidswerkers en gezondheidsfaciliteiten.

maandag 3 juni 2024 14:18
Spread the love

 

In Soedan behoren patiënten en medisch personeel steeds vaker tot de tol aan burgerlevens die het conflict nu al eist, waarschuwt Artsen zonder Grenzen (AZG).

Het door AZG gesteunde South-ziekenhuis werd de afgelopen dagen twee keer geraakt door zware projectielen, waardoor nu alle drie de grote medische voorzieningen in de stad beschadigd zijn door de gevechten tussen de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces in de hoofdstad van Noord-Darfur. Slechts twee van deze faciliteiten kunnen nog functioneren.

“Een bloedbad ontvouwt zich voor onze ogen in El Fasher. De intense gevechten laten burgers geen rust en nu worden ziekenhuizen steeds meer overspoeld, waardoor het steeds moeilijker wordt om de gewonden te behandelen”, zegt Claire Nicolet, verantwoordelijke voor projecten van AZG in Soedan. “Medische faciliteiten moeten worden beschermd en de strijdende partijen moeten hun neutrale rol respecteren als toevluchtsoord voor zieken en gewonden, waar mensen veilig medische hulp kunnen krijgen.”

South-ziekenhuis tweemaal getroffen op twee dagen

Op 25 mei trof een eerste mortiergranaat de afdeling prenatale zorg van het South-ziekenhuis in El Fasher, waarbij één persoon om het leven kwam en acht patiënten en hun families gewond raakten. De volgende dag landde een tweede mortiergranaat in het ziekenhuis, die nog eens drie mensen verwondde. De scherven van de explosie vernielden de ruiten van de verloskamer en de ambulance. Drie andere granaten landden buiten het ziekenhuis.

“Het South-ziekenhuis is erg overbelast: het is het enige ziekenhuis dat de massale toestroom van gewonden kan behandelen. Het heeft al meer dan 1.000 patiënten ontvangen sinds de gevechten in de stad uitbraken op 10 mei. Helaas verkeerden 145 van hen in kritieke toestand en stierven ze aan hun verwondingen. Nu bevindt het ziekenhuis zich in de frontlinie, en loopt het een hoog risico om uitgeschakeld te worden”, zegt Abdifatah Yusuf Ibrahim, projectcoördinator bij Artsen zonder Grenzen.

Geen specialistische kinderzorg

Kinderen in El Fasher hadden al geen toegang meer tot specialistische zorg toen er op 11 mei een bom landde in de buurt van het enige kinderziekenhuis van de stad, waarbij twee kinderen op de intensive care werden gedood en het ziekenhuis werd beschadigd. Op 19 mei werd het Saudische kraamziekenhuis getroffen.

“Gezondheidsvoorzieningen moeten veilig blijven voor patiënten en personeel, dat onder grote druk werkt om mensen in nood te behandelen. We dringen er bij de strijdende partijen in Soedan op aan om medische voorzieningen te ontzien en hun neutraliteit te respecteren, en hun verplichting na te komen om burgers, gezondheidswerkers en gezondheidsstructuren te beschermen”, zegt Claire Nicolet.

Op 25 mei kwam een medewerker van AZG om het leven toen zijn huis, dat dicht bij de belangrijkste markt van de stad lag, werd getroffen door de beschietingen. Dit bewijst eens te meer dat geen enkele plaats in El Fasher gespaard blijft van het geweld in dit conflict.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!