Foto: flickr – violet.blue
Interview -

IDAHOT: “We horen nog steeds elke dag dat LGBTI+-mensen zich onveilig voelen”

Vrijdag 17 mei is de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Een belangrijke datum, zeker als we kijken naar het discours van extreemrechts die de LGBTI+-gemeenschap zien als een nieuwe vijand om tegen te vechten: "Als je vraagt om gelijkheid en gelijkwaardigheid en dat iedereen veilig kan zijn, wordt dat geframed als een 'woke' standpunt".

donderdag 16 mei 2024 14:51
Spread the love

 

Met IDAHOT in het vooruitzicht sprak ik met Elio De Bolle, de Algemeen Coördinator van Casa Rosa. Casa Rosa is het Oost-Vlaamse Regenbooghuis en fungeert als de overkoepelende organisatie voor een twintigtal verenigingen in Oost-Vlaanderen die zich inzetten voor holebi’s en transgender personen.

Elio De Bolle:

“Deze week is een studie van de EU en de ILGA-Europe Index gepubliceerd, waarin België in de top drie van Europese landen staat wat betreft wetgeving. Maar daar tegenover staat het een recent onderzoek van de EU waaruit blijkt dat de helft van de Belgische LGBTI+ personen niet hand in hand durft te lopen met hun partner.”

“Hier zien we een grote discrepantie tussen de wetgeving en het gevoel van de LGBTI+ -gemeenschap zelf. Hoewel België vooruitstrevend is, vertaalt dit zich niet volledig naar hoe LGBTI+ -personen zich vandaag de dag voelen.”

Het politieke discours van rechts

“We horen nog steeds elke dag dat mensen zich onveilig voelen. Vooral tegen de meest gemarginaliseerde groepen, zoals mensen van kleur, non-binaire personen en transpersonen, voelen we een stijgende vorm van haat. Ik denk dat dit ook te maken heeft met het politieke discours.”

“Als we kijken naar extreemrechts, zien we dat zij openlijk en publiekelijk bepaalde dingen zeggen die vaak niet feitelijk juist zijn, maar wel zeer polariserend. Hierdoor zetten ze mensen tegen elkaar op.”

“Het discours van extreemrechts gaat vaak over allemaal dingen die uit de context zijn getrokken: ‘non-binaire personen dit, transpersonen dat, er is indoctrinatie in het onderwijs.’ Dit zijn allemaal dingen die uit de context worden getrokken.”

“Een bepaalde groep mensen gaat hierin mee en heeft dan het gevoel dat het vragen om rechtvaardigheid voor iedereen betekent dat bepaalde rechten en verworvenheden van anderen worden afgenomen.”

“Het politieke discours van de afgelopen jaren heeft geleid tot een situatie waarin het lijkt alsof er twee kampen tegenover elkaar staan”

“Maar dat is nooit ons pleidooi geweest. Wat we vragen is gelijkwaardigheid. Als persoon X bepaalde rechten of toegang heeft tot gezondheidszorg, dan moeten ook LGBTI+ -personen, en in het bijzonder bijvoorbeeld transpersonen, dezelfde zorg, service en veiligheid kunnen genieten.”

“Wanneer we vragen om correcte zorg voor transpersonen en dat dit op een goede manier gebeurt, betekent dit niet dat de medicatie van iemand anders niet meer wordt vergoed.”

“Het politieke discours van de afgelopen jaren heeft geleid tot een situatie waarin het lijkt alsof er twee kampen tegenover elkaar staan. Bijvoorbeeld, wanneer er wordt gepleit voor de mogelijkheid voor non-binaire personen om hun genderregistratie aan te passen, leidt dit vaak tot reacties (vooral online) waarbij mensen het gevoel hebben dat iedereen non-binair zou moeten worden. Dit is echter totaal ridicule en totaal niet waar!”

“Het aanpassen van genderregistratie voor non-binaire personen neemt op geen enkele manier rechten of verworvenheden van anderen weg. Maar extreemrechts framen het wel op deze manier, alsof er van alles zal worden afgenomen.”

Extreemrechts zoekt een minderheid, maakt niet uit welke

“Ik herinner me dat Vlaams Belang tot enkele jaren geleden nog zei: ‘Ja, holebi is allemaal oké, maar het zijn vooral de migranten die ervoor zorgen dat het onveilig is voor holebi-personen.’ Op die manier misbruikten ze de LGBTI+ -gemeenschap om andere standpunten naar voren te brengen.”

“Vandaag richten ze zich op transpersonen, met een discours dat stelt: ‘Het is omdat ze trans zijn, en ze promoten dit zodat iedereen trans moet worden.’ Dit wordt op een zodanige marketingmatige en technische manier geframed dat het als de grootste waarheid naar voren komt.”

Minderheid als nieuwe vijand

“Ik heb het gevoel dat extreemrechts een nieuwe vijand nodig heeft om tegen te vechten. Het jammere is dat ook andere centrumpartijen dit discours overnemen. Neem bijvoorbeeld het woord ‘woke’, wat eigenlijk nooit door onze beweging werd gebruikt als een oproep van bijvoorbeeld ‘word toch eens woke’.”

“Het zijn de partijen die dit nu framen en een anti-woke campagne voeren. Dus als je vraagt om gelijkheid en gelijkwaardigheid en dat iedereen veilig kan zijn, wordt dat gezien als een ‘woke’ standpunt. Je ziet dat centrumpartijen dit nu overnemen.”

“Ook de N-VA, die vroeger nog regelmatig een bondgenoot was op het gebied van LGBTI+ -verworvenheden en -rechten in het Vlaams Parlement, lanceert nu een boek over ‘alles is woke en we moeten daarmee oppassen’. Ze zoeken iets om een populair discours op te werpen, met populaire woorden. Mensen gaan daar gewoon in mee.”

Mensen overtuigen

“We zien een ongelooflijk grote uitdaging in het veranderen van mensen hun gedachten over deze gemeenschap. Het is belangrijk om ons te laten zien en, zoals wij het noemen, de harten van mensen te veroveren.”

“Het gaat erom mensen te overtuigen dat LGBTI+-personen gewoon mensen zijn die bepaalde rechten hebben en gelijkwaardig behandeld moeten worden als iedereen. Met andere woorden, zij moeten ook de nodige veiligheid kennen en volledig zichzelf kunnen zijn op elk moment en elke plaats in onze maatschappij.”

“We hebben een campagne gelanceerd: “Welke stemming kies jij?”, gericht op de lokale verkiezingen in oktober. We vragen iedereen, ook onze achterban, om goed na te denken en goed geïnformeerd te zijn voordat ze het stemhokje ingaan.”

“Kies bewust voor een gelijkwaardige maatschappij voor iedereen!”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!