Bron: Pixabay
IPS

Klimaatcrisis doet onze inkomens met een vijfde krimpen tegen 2050

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. “Er worden sterke inkomensdalingen verwacht voor de meeste regio’s, ook in Europa en Noord-Amerika, al zullen Zuid-Azië en Afrika het zwaarst getroffen worden.”

donderdag 18 april 2024 13:04
Spread the love

 

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons zes keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt onderzoek in het Britse Wetenschappelijk tijdschrift Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11 procent geschat.

Hevige regenval, overstromingen, bosbranden en extreme droogte zullen de schade die de wereld te slikken krijgt doen oplopen tot 38.000 miljard dollar per jaar, en in 2050 al uitkomen op jaarlijkse verliezen tot 59.000 miljard dollar. Dat stelt de omvangrijke studie van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) in Nature.

Zelfs als we vanaf vandaag de CO2-uitstoot drastisch terugdringen, krijgt de wereldeconomie toch nog te maken met inkomensverliezen die oplopen tot een vijfde van het gemiddelde loon tegen 2050.

Die schade is volgens het onderzoek zes keer hoger dan de kosten die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken en zo de ergste gevolgen te vermijden.

De onderzoekers kwamen tot die berekening op basis van gegevens uit 1600 regio’s van over de hele wereld en de impact van klimatologische omstandigheden op de economische groei in de afgelopen veertig jaar.

Economische verliezen

“Er worden sterke inkomensdalingen verwacht voor de meeste regio’s, ook in Europa en Noord-Amerika, al zullen Zuid-Azië en Afrika het zwaarst getroffen worden”, zegt Maximilian Kotz, de hoofdauteur van de studie. “Dat verlies wordt veroorzaakt door de impact van klimaatverandering op verschillende aspecten die relevant zijn voor de economische groei, zoals oogsten, arbeidsproductiviteit of infrastructuur.”

De schade is voornamelijk het gevolg van stijgende temperaturen, maar ook van veranderingen in regenval en temperatuurschommelingen. “Als we rekening houden met ander extreem weer zoals stormen of bosbranden, kunnen de verliezen nog verder toenemen.”

Europa ontspringt de dans niet

Europa en de Verenigde Staten blijven niet buiten schot, zegt PIK-wetenschapper Leonie Wenz. “Dat is het gevolg van onze emissies uit het verleden”, legt ze uit.

Voor Europa schat de studie het inkomensverlies op 11 procent. “Om erger te voorkomen zullen we onze uitstoot drastisch en onmiddellijk moeten terugdringen, zegt Wenz. “Als dat niet gebeurt, zullen de economische verliezen in de tweede helft van de eeuw nog groter worden.”

“Onze studie belicht opnieuw ook de ongelijkheid van de klimaatimpact”, vult medeauteur Anders Levermann nog aan. “De schade zal wereldwijd voelbaar zijn, maar landen in de tropen krijgen toch het grootste aandeel te verwerken, omdat ze sowieso al warmer zijn. Die landen, die vaak het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, zullen de meeste schade ondervinden.

“Verder doen zoals vandaag het geval is, zal catastrofale gevolgen hebben. De temperatuur op de planeet kan enkel maar gestabiliseerd worden als we stoppen met het verbranden van olie, gas en steenkool”, zegt hij.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!