Beeld: Pixabay
IPS

‘Historische ommekeer’: kwetsbare landen zien kloof met rijke landen weer groeien

De helft van de 75 meest kwetsbare landen ter wereld ziet de kloof met rijke landen opnieuw groeien, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank. Nochtans beschikken de landen vaak over een jonge bevolking, grote natuurlijke rijkdommen en een groot potentieel aan energie.

dinsdag 16 april 2024 14:49
Spread the love

 

Het nieuwe rapport focust op de meest kwetsbare landen die in aanmerking komen voor subsidies en leningen van de International Development Association (IDA) van de Wereldbank. De zogenaamde IDA-landen zijn samen goed voor een kwart van de mensheid: 1,9 miljard mensen.

Maar na decennia van vooruitgang zet meer dan de helft van de landen de kloof nu opnieuw groeien, zegt het rapport. In de periode 2020-2024 is het gemiddelde inkomen in de helft van de IDA-landen langzamer gegroeid dan dat van rijke economieën.

En één op de drie IDA-landen is nu armer dan aan de vooravond van de covid-pandemie. Het percentage extreme armoede ligt er ruim acht keer hoger dan het gemiddelde in de rest van de wereld: één op de vier mensen moet rondkomen van minder dan 2,15 dollar per dag.

China, India en Zuid-Korea

De helft van de landen heeft of riskeert schuldenproblemen en buitenlandse kredietverstrekkers trekken zich terug, met uitzondering van multilaterale ontwikkelingsdonoren, waaronder de Wereldbank.

“De wereld kan het zich niet veroorloven de IDA-landen de rug toe te keren”, zegt Indermit Gill, hoofdeconoom van de Wereldbank.

“De welvaart van deze landen is altijd cruciaal geweest voor de mondiale welvaart op lange termijn. Drie van de huidige economische grootmachten in de wereld – China, India en Zuid-Korea – waren allemaal ooit IDA-leners. Alle drie bloeiden op een manier die de extreme armoede terugdrong en de levensstandaard heeft verhoogd. Met hulp uit het buitenland heeft de huidige groep IDA-landen het potentieel om hetzelfde te doen.”

Potentieel

De IDA-landen beschikken over een enorm potentieel, benadrukt het rapport. In een tijd waarin de bevolking vrijwel overal vergrijst, zien de IDA-landen tot 2070 het aandeel jonge werknemers groeien – een enorm ‘demografisch dividend’.

Daarnaast beschikken de landen vaak over enorme natuurlijke hulpbronnen. Ze zijn goed voor zowat een vijfde van de mondiale productie van tin, koper en goud, en sommige landen beschikken over cruciale mineralen die essentieel zijn voor de mondiale energietransitie.

En daar komt hernieuwbare energie nog bovenop: door hun ligging zijn de meeste landen erg veelbelovend voor de productie van zonne-energie.

Hervormingen

Maar die troeven brengen ook uitdagingen met zich mee, zegt het rapport. Om dat demografische dividend aan te spreken, moeten regeringen nu inzetten op onderwijs en gezondheidszorg.

En om het volledige potentieel van hun natuurlijke rijkdommen te benutten, moeten de IDA-landen hun beleidskaders verbeteren en sterkere instellingen opbouwen die in staat zijn tot een beter economisch beheer. Dat vereist ambitieuze hervormingen en aanzienlijke financiële steun van de internationale gemeenschap.

“IDA-landen hebben een ongelooflijk potentieel om sterke, duurzame en inclusieve groei te realiseren”, zegt Ayhan Kose van de Wereldbank. “Maar om dat te realiseren, zullen ze een ambitieuze reeks beleidsmaatregelen moeten implementeren die investeringen stimuleren: begrotings-, monetaire en financiële beleidskaders verbeteren en een reeks structurele hervormingen om de instellingen te versterken en het menselijk kapitaal te vergroten.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!