Foto: Wafa / CC BY-SA 3.0 DEED

Gaza kort: honger, begin ramadan …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de hongersnood, vooral in Noord-Gaza, de start van ramadan en de onenigheid over het staakt-het-vuren plan.

maandag 11 maart 2024 17:50
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Honger, vooral in Noord-Gaza

Ibrahim al-Kharabishy, een Palestijnse advocaat in het noorden van Gaza, kon voor zijn gezin voorheen nog iets te eten koken van duivenvoer. Die dagen zijn nu slechts een “droom”, vertelt hij. Duivenvoer is weken geleden bijna volledig verdwenen van de markt, waardoor zijn gezin nu gedwongen is om te koken met schillen van sojabonen, die normaal gesproken als veevoer worden gebruikt. “Het is moeilijk voor een vader om zijn kinderen te horen huilen vanwege honger”, zegt Kharabishy.

Net als de familie Kharabishy in Jabalia worden naar schatting zo’n 300.000 mensen in Noord-Gaza bedreigd door hongersnood. “De honger heeft catastrofale niveaus bereikt”, verklaarde Jamie McGoldrick, de humanitaire coördinator van de VN voor de bezette Palestijnse gebieden. “Kinderen sterven van de honger.”

McGoldrick merkt op dat er in heel februari slechts zes hulpvrachtwagens werden toegelaten, terwijl er dagelijks minstens 300 hulpvrachtwagens nodig zijn. De VN meldt dat hun hulpvrachtwagens vaak geen toegang krijgen tot het Noorden van Gaza.

Hoewel de Verenigde Staten van plan zijn een pier op te zetten om goederen naar Gaza te transporteren via het water, kan het nog maanden duren voordat de nodige faciliteiten worden opgezet om aanzienlijke hoeveelheden hulp te kunnen ontvangen.

Ramadan gaat van start

Vandaag, 11 maart, begint de maand ramadan. ramadan staat voor miljoenen moslims gelijk aan een tijd van vasten, gebed en bezinning. Voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever heeft deze maand nog een speciale betekenis. Ramadan biedt hen de gelegenheid om opnieuw verbinding te maken met hun hoofdstad en te bidden in de Al-Aqsa-moskee, aangezien zij het hele jaar door Jeruzalem niet mogen betreden zonder Israëlische vergunning.

Echter heeft Israël het plan om gedurende deze periode de toegang van Palestijnen in bezet Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever tot de Al-Aqsa-moskee te beperken. Ter voorbereiding heeft het land al 15.000 soldaten en militaire politie op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem ingezet.

Het staakt-het-vuren plan is gestaakt

De onderhandelingen in Caïro over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza hebben tot dusver geen doorbraak opgeleverd. De Hamas-delegatie verliet de onderhandelingstafel en beschuldigde Israël ervan alle pogingen van de bemiddelende partijen om vóór de ramadan tot een overeenkomst te komen, te dwarsbomen.

Hamas streefde naar een volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza, maar Israël weigerde dit. Volgens Hamas heeft Israël zich daarbij ook verzet tegen de terugkeer van ontheemde Palestijnen naar hun huizen en de toegang tot voedselhulp in het Palestijnse gebied. Desondanks gaf Hamas na afloop van de gesprekken aan bereid te zijn door te onderhandelen, totdat er een akkoord met Israël is bereikt.

Zweden en Canada hervatten steun aan UNRWA

Canada en Zweden hebben aangekondigd de financiering aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA te hervatten.

Eerder dit jaar hadden beide landen, samen met veertien andere landen, hun financiële steun aan UNRWA stopgezet nadat Israël twaalf UNRWA-medewerkers ervan beschuldigde meegewerkt te hebben aan de Hamas-aanval op 7 oktober.

Als gevolg van deze stopzettingen liep de organisatie ongeveer 411 miljoen euro mis, bijna de helft van hun jaarlijkse budget.

Wat doet het Westen als Israël Rafah binnenvalt?

Als Israël een grondoffensief begint in Rafah, de stad in het zuiden van Gaza waar 1,5 miljoen mensen schuilen, heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) aangegeven dat Nederland opnieuw “fundamenteel” zal bekijken wat hun positie is.

Ook Joe Biden ziet een Israëlisch grondoffensief in Rafah als een “absolute rode lijn”. Het is echter niet duidelijk wat Biden precies bedoelt met deze rode lijn. Daarnaast acht hij een wapenstop naar Israël ondenkbaar. Voor de Verenigde Staten blijft de verdediging van Israël namelijk “nog steeds van cruciaal belang”.

Netanyahu lijkt zich weinig aan te trekken van deze woorden. Volgens hem bevindt het “laatste Hamasbolwerk” zich in Rafah. “Wie ons vertelt Rafah niet aan te vallen, vertelt ons dat we de oorlog gaan verliezen, en dat gaat niet gebeuren”, aldus Netanyahu.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!