Bron: Pixabay

Hongarije: Propagandawet creëert angstklimaat dat LGBTI+-gemeenschap in schaduw duwt

De Propagandawet van 2021, die discussies over en weergave van LGBTI+-mensen op scholen en in de media aan banden legt, heeft verstrekkende gevolgen gehad voor LGBTI+-personen en -groepen in Hongarije. Het heeft negatieve stereotypen en discriminerende houdingen verankerd en het recht op vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat afgelopen week is gepubliceerd.

dinsdag 5 maart 2024 13:38
Spread the love

 

Het rapport From freedom to censorship: Consequences of the Hungarian Propaganda Laws omschrijft hoe de wet in drie jaar tijd een alomtegenwoordig afschrikkend effect heeft gehad binnen de media, reclame en uitgeverijen, met gevolgen die op grote schaal worden gevoeld onder LGBTI+-groepen en -individuen.

“De Propagandawet heeft een sfeer van angst gecreëerd en de toegang tot informatie beperkt, vooral voor jongeren. Angst voor sancties heeft geleid tot een ‘chilling effect’ dat mensen ervan weerhoudt informatie over seksuele geaardheid en genderidentiteit te geven, te zoeken en te ontvangen. De Propagandawet heeft ook bijgedragen aan negatieve stereotypen en discriminerende houdingen ten opzichte van LGBTI+-mensen”, aldus Eszter Mihály, onderzoeker van Amnesty International Hongarije.

“De afgelopen tien jaar hebben de Hongaarse regering en de door de staat gesteunde media een campagne gevoerd tegen LGBTI+-rechten, waarbij ze stigmatiserende retoriek gebruikten en zich richtten tegen mensen in het maatschappelijk middenveld die opkwamen voor gelijkheid.”

Angstklimaat heeft geleid tot zelfcensuur

Sinds de aanname van de wet is essentiële informatie en andere LGBTI+-gerelateerde inhoud moeilijker toegankelijk geworden, vooral voor kinderen en jongeren.

Het vaag geformuleerde verbod in de wet op het “weergeven en promoten” van “diverse genderidentiteiten en seksuele geaardheden” in sommige vormen van openbare communicatie, waaronder openbaar onderwijs, media, advertenties en sommige commerciële activiteiten, heeft geleid tot angst bij degenen die op deze gebieden werkzaam zijn. Angst voor juridische procedures en mogelijke lastercampagnes in de door de overheid gesteunde media hebben veel individuen en organisaties ervan weerhouden om dergelijke gesprekken aan te gaan en informatie over deze zaken te verspreiden.

Het rapport stelt vast dat sommige aanbieders van mediadiensten en boekhandels in Hongarije aan zelfcensuur doen om wettelijke sancties te vermijden en dat auteurs, creatieve organisaties en maatschappelijke organisaties moeite hebben om door de vage bepalingen in de wet te navigeren. Hoewel de wet aanvankelijk niet op grote schaal werd gehandhaafd, veranderde dit begin 2023 toen de autoriteiten steeds vaker procedures startten tegen boekhandels die boeken verkochten met LGBTI+-personages.

Professionals die door Amnesty International werden geïnterviewd, uitten hun bezorgdheid over hoe de wet door de autoriteiten wordt geïnterpreteerd. Ze voelen onzekerheid over hoe ze hun activiteiten moeten aanpassen om boetes en andere straffen te voorkomen. Krisztián Nyáry, auteur en creatief directeur van Líra Ltd, vertelde Amnesty International: “Het zou mogelijk zijn om op alle kinderboeken een waarschuwing te schrijven dat ze voor de ouders zijn, en dan zou alles hetzelfde blijven. Maar deze boeken moeten ook in folie worden verpakt en mogen helemaal niet in de buurt van scholen worden verkocht. Het resultaat is dat zelfs wetsgetrouwe boekwinkels en uitgevers in het ongewisse blijven en boetes riskeren.”

De wet heeft er ook toe geleid dat het uitzenden van televisieprogramma’s en films met LGBTI+-personages alleen is toegestaan vanaf een later tijdstip. Als gevolg hiervan hebben vertegenwoordigers van media hun programmering en streaming content moeten aanpassen om mogelijke sancties te voorkomen.

Péter Kolosi, hoofdverantwoordelijke Inhoud van de commerciële tv-zender RTL, vertelde Amnesty International hoe de zender bepaalde programma’s naar latere tijdstippen had verplaatst en niet eens zou overwegen om bepaalde soorten inhoud uit te zenden.

Schrijvers en programmamakers moesten hun werk aanpassen om het aan de wet te laten voldoen. Tegen Amnesty International zei hij: “Deze wet is onacceptabel, discriminerend en ik denk dat het censuur – een nieuw soort censuur – in de media heeft geïntroduceerd.”

Juridische vervolging en boetes

De Propagandawet heeft geleid tot juridische stappen tegen sommige aanbieders van inhoud en boekverkopers. Een boekhandelketen kreeg boetes omdat ze leeftijdsgeschikte boeken met paren van hetzelfde geslacht in de kinderafdeling hadden gezet, en een andere boekhandel kreeg een boete omdat ze een boek met een transseksueel personage hadden laten zien zonder aan te geven dat het een boek voor volwassenen was.

Auteurs hebben hun werken moeten herclassificeren van jeugdliteratuur naar de categorie volwassenen. Een auteur vertelde Amnesty International hoe ze ook te maken kregen met toenemende bedreigingen en intimidatie op sociale media, alleen maar omdat ze over LGBTI+-personages schreven.

Auteur Dóra Papp beschreef aan Amnesty International hoe ze op sociale media werd bedreigd op een manier die ze voor de invoering van de wet nog niet had meegemaakt, waarbij een persoon dreigde op haar te spugen tijdens een signeersessie. Ze vertelde Amnesty International: “Het heeft een tol geëist van mij. Na zoveel jaren van signeersessies waarbij het een plezier was om lezers te ontmoeten, werd ik bang gemaakt, omdat ik niet wist hoe serieus ik de bedreiging moest nemen.”

Ze beschrijft ook hoe het afschrikwekkende effect nieuwe schrijvers heeft beïnvloed: “Ze hebben me verteld dat ze bang zijn en dat ze het boek waaraan ze werken niet durven af te maken of dat ze het niet aandurven om hun werk in Hongarije te publiceren.”

“De wet moet onmiddellijk worden ingetrokken”

Uit de bevindingen van Amnesty International blijkt dat de wet het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van het recht van kinderen op toegang tot informatie, onrechtmatig beperkt op een manier die niet wettelijk is, noch noodzakelijk of proportioneel is. De wet heeft geen legitiem doel en is daarom niet in overeenstemming met het internationaal recht.

“De Propagandawet is onwettig en heeft verstrekkende negatieve gevolgen gehad voor het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting door middel van wijdverspreide beperkingen, waaronder voor de media, reclame en uitgeverijen,” besluit Eszter Mihály.

“Deze wet hoort niet thuis in Hongarije en draagt bij aan een toenemende stigmatisering en negatieve stereotypering van LGBTI+-mensen. De wet moet onmiddellijk worden ingetrokken en er moet actie worden ondernomen om de schade die de wet heeft aangericht ongedaan te maken.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!