vermogensbelasting yacht
Grote vermogens worden zelden of nooit ingezet voor economisch productieve activiteiten (eigen foto)

Oxfam: G20-landen halen amper 8 procent van inkomsten uit vermogensbelasting

Uit een nieuwe analyse van Oxfam blijkt dat minder dan acht cent van elke euro aan belastinginkomsten in de G20-landen afkomstig is van belastingen op vermogen. Goederen en diensten worden veel zwaarder belast.

donderdag 29 februari 2024 17:55
Spread the love

 

Zo’n 30 cent van elke euro, bijna vier keer zoveel, wordt geïnd uit belastingen op goederen en diensten. Het Oxfam-rapport benadrukt dat belastingen op voedsel en andere basisbehoeften een groter deel van de belastingdruk op gezinnen met lagere inkomens leggen.

Het aandeel van het nationaal inkomen dat naar de 1 procent grootste verdieners gaat, is de afgelopen vier decennia met 45 procent gegroeid, stelt Oxfam. Een steeds groter deel van de lonen, rentes, dividenden en subsidies gaat dus naar de allerrijksten.

Tegelijkertijd zijn de hoogste belastingtarieven op hun inkomen met ongeveer een derde gedaald, van ongeveer 60 procent in 1980 naar 40 procent in 2022. De top 1 procent van de verdieners in de G20-landen verdiende in 2022 samen meer dan 18.000 miljard dollar – meer dan het bruto binnenlands product van China.

Lager effectief belastingtarief

In landen als Brazilië, Frankrijk, Italië, het Verenigde Koninkrijk en de VS betalen de superrijken in verhouding vaak minder belasting dan de gemiddelde werknemer, volgens het rapport. Een opmerkelijke ongelijkheid in belastingdruk, vooral omdat bijna vier van de vijf miljardairs ter wereld in de G20-landen wonen.

Het rapport komt er naar aanleiding van de allereerste vergadering van ministers van Financiën en centrale banken van de G20, die vandaag begint in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Brazilië werkt als huidig voorzitter van de groep aan een ontwerp van de eerste wereldwijde overeenkomst over het belasten van de superrijken, in een poging om de mondiale ongelijkheid in te perken.

Uit recente peilingen blijkt dat bijna driekwart van de miljonairs in de G20-landen voorstander is van hogere belastingen op rijkdom. Meer dan de helft beschouwt extreme rijkdom zelfs als een “bedreiging voor de democratie”. In België toont een peiling die Knack vorige week uitbracht aan dat ook 72,5 procent van de Vlamingen een vermogensbelasting steunt.

Sociale vangnetten versterken

Oxfam schat dat het verhogen van belastingen op rijkdom en inkomen van de allerrijksten de miljarden kan genereren die nodig zijn om zowel ongelijkheid als de klimaatcrisis aan te pakken. Alleen al met een vermogensbelasting van 5 procent op multimiljonairs en miljardairs van de G20 zou bijna 1500 miljard dollar per jaar kunnen worden opgehaald.

“Een eerlijk belastingsysteem kan ongelijkheid tegengaan en gezondere, meer inclusieve samenlevingen bevorderen”, zegt Katia Maia, directeur van Oxfam Brazilië. “Hogere belastingen voor de superrijken betekent dat we kunnen investeren in werkende gezinnen, klimaatbescherming en universele toegang voor zaken zoals onderwijs en gezondheidszorg.” Volgens Maia is het cruciaal om nu die sociale vangnetten te versterken om de klap van toekomstige crises op te vangen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!