Foto Wikimedia

Lidstaten blokkeren historische EU-zorgplichtwet, mens en planeet betalen de rekening

Na een ongeziene demarche van Duitsland, gevolgd door Italië en Frankrijk, blokkeerden EU-lidstaten vandaag het eerder onderhandelde wetsontwerp over zorgplicht voor bedrijven. Een brede coalitie van Belgische ngo’s en vakbonden is verontwaardigd over deze gang van zaken en roept lidstaten op om dringend met een constructiever houding aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Mensenrechten en milieu kunnen immers niet langer wachten.

woensdag 28 februari 2024 15:40
Spread the love

De Europese zorgplichtwet ofwel Richtlijn inzake Corporate Sustainability Due Diligence moet ondernemingen verplichten om voorzorgsmaatregelen te nemen om paal en perk te stellen aan mensenrechtenschendingen, sociale wantoestanden en milieuschade in internationale waardeketens. De richtlijn moet ook slachtoffers van dergelijke misbruiken, zowel van binnen als buiten de EU, een betere toegang tot rechtspraak en herstel geven. ​ ​

Eind 2023 bereikten de lidstaten al een politiek akkoord over de wet, waarover twee jaar onderhandeld werd. De stemming in de Raad is normaal gezien niet meer dan een formaliteit. Maar ondanks de brede maatschappelijke steun voor de richtlijn, ook bij het bedrijfsleven, saboteerde de Duitse liberale regeringspartij FDP de eerder toegezegde Duitse steun aan het bereikte compromis. Een ongezien manoeuvre dat ook andere lidstaten plots deed terugkrabbelen. De alternatieve meerderheid waar het Belgische voorzitterschap van de EU naartoe werkte, werd op de valreep onderuit gehaald door nieuwe eisen van Frankrijk. ​

“Dit proces draaide uit op een beschamende en verontrustende vertoning”, zegt Wies Willems van Broederlijk Delen. “Onder invloed van binnenlandse politieke machtsstrijd, verkiezingskoorts en de conservatieve bedrijfslobby’s braken verschillende lidstaten hun belofte en zetten ze de democratische besluitvorming binnen Europa op de helling.” ​

“Dit is schandalig en beschamend”, zeggen de Belgische vakbonden eensgezind. “Lidstaten Frankrijk, Duitsland en Italië houden hiermee een historische kans tegen voor bescherming van mensenrechten, sociale normen en milieu. Zo laten ze de deur open voor straffeloosheid. Ondanks al haar beperkingen heeft deze richtlijn het potentieel om grote bedrijven te verplichten tot een meer verantwoorde bedrijfsvoering, en zou ze slachtoffers van inbreuken op hun rechten betere toegang tot rechtspraak kunnen bieden.”

Het risico is nu groot dat de wet verder afgezwakt wordt, of zelfs helemaal de eindmeet niet meer haalt voor de Europese verkiezingen. Marc Maes van 11.11.11: “In plaats van gemaakte akkoorden op te blazen, zouden lidstaten de kans moeten grijpen om een einde te maken aan de straffeloosheid van bedrijven. Als Europa het meent met de mensenrechten en haar duurzaamheidsagenda, dan is ze het aan zichzelf verplicht om deze richtlijn aan te nemen. We roepende lidstaten, in het bijzonder Frankrijk, Duitsland en Italië, op om dringend een constructievere houding te nemen in de onderhandelingen en met het Belgisch voorzitterschap te zoeken naar een oplossing zonder de kern van de richtlijn aan te tasten. De bescherming van mensenrechten en milieu tegen straffeloosheid van bedrijven kan niet meer wachten”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!