Bernard Foccroulle, docteur Honoris Causa UCLouvain 2024
Interview -

Eredoctor Bernard Foccroulle hekelt oorlogsmisdaden Israël in Gaza

Componist en dirigent Bernard Fouccroulle ontving een eredoctoraat van de KU Leuven en de UCLouvain. In een kort gesprek met DeWereldMorgen spreekt hij zich opnieuw uit over de oorlog in Gaza: "Wat Hamas op 7 oktober vorig jaar gedaan heeft is onaanvaardbaar, maar de reactie van Israël sindsdien is dat eveneens."

donderdag 15 februari 2024 21:18
Spread the love

 

In zijn dankwoord na ontvangst van een eredoctoraat door KU Leuven en UCLouvain heeft muzikant en componist Bernard Foccroulle donderdagavond in Louvain-la-Neuve gezegd ‘verbijsterd te zijn door de oorlogsmisdaden en het oneindig lijden in Gaza, Oekraïne, Oost-Congo…”. Hij stelde “geschandaliseerd te zijn door de dubbele moraal die westerse leiders hanteren door enerzijds scherp uit te halen naar de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne, maar tegelijk de ogen sluiten voor wat zich afspeelt in bevriende landen of zelfs bij henzelf”. Het toenemend extremisme en aantal complotaanhangers, de achteruitgang van de rechtsstaat in tal van Europese landen en daarbuiten en de schandalige manier waarop vluchtelingen en gedetineerden in onze landen worden behandeld noemde hij beangstigend.

In de marge van de academische zitting waarop de eredoctoraten werden uitgereikt bestempelde Foccroulle in een gesprek met DeWereldMorgen hetgeen er momenteel in Gaza gebeurt als “onaanvaardbaar, onmenselijk en ingaand tegen het internationaal recht”. “Wat Hamas op 7 oktober vorig jaar gedaan heeft is onaanvaardbaar, maar de reactie van Israël sindsdien is dat eveneens. Ik betreur de laksheid van de westerse landen om het gewelddadig optreden van Israël te doen stoppen ten zeerste. Deze landen moeten meer initiatieven nemen om te bemiddelen tussen beide partijen om te komen tot een bestand. Het is onbegrijpelijk dat men niet inziet dat de haat die Israël met zijn oorlogsvoering momenteel kweekt bij de Palestijnse bevolking op termijn zal leiden tot nog meer geweld”, aldus Foccroulle.

Louvain-la Neuve, Docteurs Honoris Causa 2024. Bernard Foccroulle .

In de aanloop naar de viering van de 600e verjaardag van de Leuvense universiteit reikten de KU Leuven en UCLouvain donderdagavond gezamenlijke eredoctoraten uit aan de Amerikaanse politiek filosofe Seyle Bernhabib en Theresa Kachindamoto die in Malawi onder meer ageert tegen kindhuwelijken en Foccroulle. Deze laatste was van 1992 tot 2007 directeur van de Koninklijke Muntschouwburg en leidde nadien het Festival International d’Art Lyrique in Aix-en-Provence. Hij werd door beide universiteiten gelauwerd voor zijn inspanningen om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken en voor het groot belang dat hij steeds hechtte aan de vorming en begeleiding van jonge artiesten. Hij werd ook geprezen voor zijn engagement. In zijn eerste opera ‘Cassandra’ uit 2023 bijvoorbeeld slaat hij een brug tussen de Griekse mythologie en de hedendaagse klimaatproblematiek.

 

De tekst van de voordracht van Bernard Foccroulle n.a.v. van zijn eredoctoraat kan je hier lezen.

 

Bernard Foccroulle is ook een van de organisatoren van het benefietconcert dat Koor Amwaj, een kinderkoor uit Hébron en Bethlehem, op 22 februari om 20u geeft in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk in Brussel. Het concert, waarvan de opbrengst uitgaat naar projecten van Unicef in Gaza, wordt georganiseerd door Actions in the Mediterranean en Music Fund. Het initiatief heeft de steun van Amnesty International, Mouvement Ouvrier Chretien, Présence et Action Culturelles, Een Andere Joodse Stem en L’Union des Progressistes Juifs de Belgique.

Voor reservatie en meer info: concert-contact@actinmed.org.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!