Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning
Actiegroep Recht op Ondersteuning

Actie wachtrij voor gesloten loket: 20.000 mensen met handicap wachten op budget voor ondersteuning

Tientallen mensen met een handicap stonden dinsdag 6 februari in een lange wachtrij bij de kantoren van het VAPH in Gent. Of beter gezegd: een wachtrij voor een gesloten loket. Actiegroep Recht op Ondersteuning organiseerde deze actie, want zo voelt het voor de 20.000 mensen die op de wachtlijst staan voor ondersteuning bij het VAPH.

woensdag 7 februari 2024 16:17
Spread the love

 

De actievoerders vragen een écht recht op ondersteuning: na een erkenning door de overheid dat je een budget voor ondersteuning nodig hebt, moet je dat budget ook krijgen en niet jarenlang op een wachtlijst terechtkomen. In de begroting voor 2024 van de Vlaamse regering zijn geen middelen voorzien om de mensen op de wachtlijst het budget te geven waar ze al jaren op wachten. Er is dus geen enkel perspectief, want geen uitbreidingsbeleid. Dus het loket is gesloten.

Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

De actiegroep Recht op Ondersteuning begon in september 2023 met actievoeren. Ze zijn toen onder andere langsgegaan bij N-VA, CD&V en Open Vld, de drie partijen uit de Vlaamse regering. Maar sindsdien is er nog geen politieke verandering. Er worden geen nieuwe maatregelen genomen om de wachtlijsten op te lossen. Er wordt niet meer budget voorzien.

“Wij vragen ‘Geef iedereen op de wachtlijst een budget’, legt actiegroep Recht op Ondersteuning uit. “Er is berekend dat er 540 miljoen nodig is om de wachtlijsten structureel op te lossen. Dit geld vrijmaken is een kwestie van prioriteiten. Het is duidelijk dat de Vlaamse regering op dit vlak geen ambitie heeft. De wachtlijsten kunnen opgelost worden, maar de wil ontbreekt. Aan mensen met een handicap geeft men dus de boodschap dat ze er vrede mee moeten nemen dat wanneer ze ondersteuning nodig hebben, ze daar jarenlang op moeten wachten.”

Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

In december 2023 sprak het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) zich uit over de wachtlijsten. Het VMRI noemt dit duidelijk een schending van de mensenrechten. Het advies van het VMRI noemt de wachtlijsten voor het persoonsvolgend budget ontoelaatbaar en maant de Vlaamse regering aan om de nodige budgetten ter beschikking te stellen. “Maar daar wordt dus geen gehoor aan gegeven”, aldus de actiegroep. “Vlaanderen blijft met een beleid van ‘beheersing van de schaarste’ dus zonder verpinken de mensenrechten schenden.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!