foto 11.be

Jaar na aardbevingen in Syrië en Turkije: aanhoudende behoefte aan langdurige hulp

Eén jaar na de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije blijft het herstel een langdurige uitdaging. Volgens Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International, is er nog steeds aanzienlijke hulp nodig voor de getroffen gebieden, waarbij ongeveer 10 miljoen mensen in Turkije en meer dan 5 miljoen in Syrië zijn geraakt.

maandag 5 februari 2024 13:32
Spread the love

De aardbevingen, die op 6 februari 2023 plaatsvonden, eisten meer dan 50.000 levens en ontwrichtten het leven van miljoenen burgers, velen van hen werden dakloos. Caritas Syrië en Caritas Turkije reageerden onmiddellijk met noodhulp, variërend van tijdelijke onderkomens tot voedsel, drinkwater, hygiënische producten en psychosociale ondersteuning.

Bij Caritas Turkije ontvingen meer dan 2.600 mensen verschillende vormen van bijstand, waaronder steenkool, verwarmingstoestellen en voedselpakketten. Caritas Syrië verstrekte meer dan 40.000 diensten, waaronder tijdelijke onderkomens, warme maaltijden en hygiënische artikelen.

Ondanks deze inspanningen blijft de wederopbouw uitdagend, vooral in het licht van de economische problemen in Turkije, met een hoge inflatie en een toenemend armoederisico voor bijna een derde van de bevolking. Meer dan 1 miljoen mensen leven nog steeds in tijdelijke kampen, en de behoefte aan humanitaire hulp op lange termijn blijft hoog, vooral voor kwetsbare groepen.

In Syrië, waar sommige gebieden nog steeds door oorlog worden geteisterd, is het herstel eveneens een langzaam proces. Caritas Syrië richt zich op gebieden zoals Aleppo, Lattakia en Hama, waar het samenwerkt met lokale ngo’s. De inspanningen omvatten het verstrekken van cashhulp, het herstellen van beschadigde woningen en scholen, en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg voor de getroffen bevolking. Het wordt duidelijk dat het herstellen van huizen en appartementen en het bestrijden van toenemende armoede in Syrië tijd zal vergen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!