Midden vooraan: Luc Demarez, voorzitter van GRIP vzw. Foto: GRIP vzw
Opinie -

“Vlaamse regering moet arrest Raad van State correct uitvoeren”

Afgelopen maandag vernietigde de Raad van State de actualisering van persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap. Deze voormiddag bespreekt de Vlaamse regering hoe ze dat arrest gaan uitvoeren. “We vrezen dat de regering de mensen alsnog zal dwingen om te bewijzen dat ze recht hebben op het geld. Dat zou indruisen tegen het arrest”, stelt Luc Demarez van GRIP, de mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap die de budgetverminderingen aanvocht.

vrijdag 12 januari 2024 12:16
Spread the love

 

Afgelopen woensdag debatteerde het Vlaams Parlement over hoe de regering de situatie moet rechttrekken. Verschillende parlementsleden drongen er op aan om het benodigde budget voor de rechtzetting niet te halen uit welzijn, maar een extra budget vrij te maken binnen de schoot van de Vlaamse regering. Minister Crevits laat uitschijnen dat de regering daarin zal meegaan: “Het is absoluut niet mijn bedoeling om op andere plaatsen in mijn budgetten te gaan snijden. Ik heb ook van niemand in de Vlaamse Regering te horen gekregen dat zij dat wel zo zouden zien”.

Luc Demarez, voorzitter van GRIP: “We gaan ervan uit dat de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen en het nodige extra budget zal vrijmaken. Dat zou belangrijk nieuws zijn.”

Tegelijkertijd trekt GRIP aan de alarmbel over de manier waarop de minister tewerk wil gaan. Demarez: “De minister wil de mensen laten bewijzen dat ze zorgkosten hebben gehad, om het geld te kunnen krijgen dat hun onthouden werd. Diegenen in totale armoede, die zelfs geen euro hadden om uit te geven, zouden moeten gaan bewijzen dat ze wel kosten zouden hebben gedaan als ze het geld gehad zouden hebben. We vinden dit ongehoord en het is volgens ons geen correcte uitvoering van het arrest. Eerst laat men mensen jarenlang stikken op de wachtlijst, vervolgens geeft men hen minder dan hen toekomt, er is een arrest van de Raad van State voor nodig om vast te stellen dat dit niet kan, en vervolgens zouden ze alsnog moeten bewijzen aan de regering dat ze recht hebben op het geld? De Raad van State stelt dat dit geld hen toekomt. Dit moet nu snel, correct en respectvol worden uitgevoerd.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!