Ann Wright op de VN-Veiligheidsraad 11 december 2023. Foto: YouTube CodePink
Opinie, Toespraak - Ann Wright, Common Dreams,

Voormalig VS-kolonel Ann Wright tot VN-Veiligheidsraad: “Staakt-het-vuren nu!”

In haar toespraak tot de VN-Veiligheidsraad op 11 december 2023 gaf voormalig VS-kolonel Ann Wright een historisch overzicht van de oorlogen waarin haar land betrokken was, rechtstreeks en/of met wapenleveringen. Telkens duurde het jaren voor onderhandelingen deze oorlogen beëindigden, volgens voorstellen die op de eerste dag al bekend waren, met miljoenen nutteloze doden tot gevolg. Zal dit ook voor Gaza en Oekraïne zo gebeuren?

maandag 8 januari 2024 13:55
Spread the love

 

Niet veel mensen krijgen de kans om te spreken voor de VN-Veiligheidsraad. Ik kreeg mijn kans op 11 december 2023, toen ik als gepensioneerd kolonel van het Amerikaanse leger en voormalig Amerikaans diplomaat werd gevraagd om het te hebben over wapentransporten in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Ik stelde mezelf voor als een Amerikaanse belastingbetaler die er genoeg van had dat mijn belastinggeld werd gebruikt door de machtige en rijke Amerikaanse wapenindustrie die toestemming kreeg van de Amerikaanse regering om wapens te verkopen aan landen die onschuldige burgers vermoorden.

Toespraak Ann Wright voor de VN-Veiligheidsraad (8:48):

Mijn boodschap aan de VN-Veiligheidsraad was simpel. Oorlogen zullen nooit ophouden zolang er wapens naar een conflictgebied gaan. Ik merkte op, zoals de VN-Veiligheidsraad heel goed weet, dat burgers altijd de eerste slachtoffers zijn van wapentransfers.

Namens alle mensen wereldwijd die in vrede en veiligheid willen leven, zei ik tegen de VN-Veiligheidsraad: “Stop de moorden! Staakt het vuren nu!”

Ik noemde de twee huidige oorlogen waarvoor de VS wapens levert: Rusland-Oekraïne en Israël-Gaza. Ik maakte gebruik van de gelegenheid om over de hoefijzervormige tafel van de VN-Veiligheidsraad heen tegen de plaatsvervangende VS-vertegenwoordiger voor speciale politieke zaken in de Veiligheidsraad en de plaatsvervangende VS-vertegenwoordiger voor speciale politieke zaken in de VN-Algemene Vergadering te zeggen dat ik geschokt was door het beschamende veto van de VS tegen de resolutie voor een staakt-het-vuren voor Gaza op vrijdag 8 december 2023.

Op dat moment waren reeds meer dan 18.000 Palestijnen gedood door massale Israëlische bombardementen met door de VS geleverde bommen van 2.000 pond, Amerikaanse Hellfire-raketten (nvdr.: dit zijn precisie grond-luchtraketsystemen die in principe bedoeld zijn om tanks uit te schakelen maar door Israël tegen woningen worden ingezet) en andere door de VS geleverde wapens.

Twee weken later, op 22 december 2023, na vijf dagen getouwtrek door de VS over de formulering van een andere resolutie, nam de VN-Veiligheidsraad een afgezwakte resolutie aan, die enkel oproept tot een onmiddellijke versnelling van de hulpleveringen aan de uitgehongerde burgers in Gaza.

De VS weigerden akkoord te gaan met een hardere eis voor een “dringende opschorting van de vijandelijkheden” tussen Israël en Hamas. De VS onthielden zich bij deze stemming, net als Rusland, dat de sterkere versie verkoos. Deze resolutie was de eerste over de oorlog die werd aangenomen, nadat de VS hun veto hadden uitgesproken over twee eerdere resoluties waarin werd opgeroepen tot een humanitaire pauze en een volledig staakt-het-vuren.

De VS hebben Israël 317 miljard dollar militaire hulp gegeven, waardoor het de grootste ontvanger van Amerikaanse buitenlandse hulp is sinds de Tweede Wereldoorlog. De VS geven Israël jaarlijks 3,3 miljard dollar. De regering-Biden wil nog eens 10 miljard dollar naar Israël sturen.

Een VS-Apache-helikopter van het Israëlisch leger vuurt een VS-Hellfire (‘hellevuur’)-raket af op woningen in Gaza (november 2018). Foto: MinoZig/CC BY-SA 4:0

Sinds eind oktober, twee maanden geleden, hebben de VS 36.000 30-millimeter kanonmunitie geleverd, 1.800 M141 “bunkerbuster”-munitie (nvdr.: munitie om bunkers te doorboren, ze ontploffen in twee fazen, de eerste bom slaat een bres, de tweede ontploft pas dieper in de bres zelf), minstens 3.500 nachtkijkers, munitie voor AH-64 Apache gevechtshelikopters en ongeveer 2.000 Hellfire lasergeleide raketten, 57.000 155-millimeter hoog explosieve artilleriegranaten, 20.000 M4A1 geweren, 5.000 PVS-14 nachtkijkers, 3.000 M141 handbunkerbuster munitie, 400 120-millimeter mortieren, 75 nieuwe Joint Light tactische voertuigen van het landleger en de marine en 312 Tamir raketonderscheppers voor de Iron Dome (nvdr.: het Israëlisch raketafweersysteem).

Wat betreft de winstgevendheid van wapentransfers, in het bijzonder voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, het onderwerp waarvoor ik was uitgenodigd om te spreken, herinnerde ik de VN-Veiligheidsraad eraan dat minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie op 7 december 2023 samen met de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron, zei dat de VS de afgelopen twee jaar 70 miljard dollar steun hebben verleend aan Oekraïne en dat Europese bondgenoten meer dan 110 miljard dollar steun hebben verstrekt.

boekcover

Blinken zei ook: “Als je kijkt naar de investeringen die we hebben gedaan in de verdediging van Oekraïne tegen de agressie, dan is 90 procent van de veiligheidshulp die we hebben gegeven in de VS besteed, bij onze fabrikanten, en dat heeft meer Amerikaanse banen opgeleverd, meer groei voor onze eigen economie. Dit is dus ook een win-win situatie die we moeten voortzetten.”

Ik herinnerde de VN-Veiligheidsraad eraan dat deze win-win niet voor de burgers in conflictgebieden geldt. Deze win-win is voor het militair-industrieel complex, voor de politici en voor de gepensioneerde regeringsfunctionarissen die direct na hun pensionering hoge posities in deze bedrijven aangeboden krijgen!

En het is zeker geen win-win voor de onschuldige burgers die gedood worden in deze conflicten.

Aan het einde van mijn verklaring deed ik een beroep op landen om de vredesbesprekingen niet te torpederen, zoals de VS en Groot-Brittannië hebben gedaan met de pogingen van Duitsland, Turkije en Israël om de oorlog tussen Oekraïne en Rusland te beëindigen.

Tot slot las ik een deel van een gedicht voor dat beschrijft hoe sommige ouders in Gaza de namen van hun kinderen op hun benen schrijven om hen te helpen identificeren, mochten zij, de ouders, of de kinderen gedood worden door Israëlische bombardementen.

Het werd geschreven voor de kinderen van Gaza, maar is van toepassing op kinderen in alle conflictgebieden – in Oekraïne, in Rusland, in Israël, in Jemen:

Schrijf mijn naam op mijn been, mama door Zeina Azzam1

Schrijf mijn naam op mijn been, mama

Gebruik de zwarte stift

met de inkt die niet uitloopt

als het nat wordt…

Schrijf mijn naam op mijn been, mama

en op de benen van mijn zussen en broers.

Zo horen we bij elkaar

Zo zullen we gekend zijn

als jouw kinderen.

Schrijf mijn naam op mijn been, mama

Wanneer de bom ons huis raakt

Wanneer de muren onze schedels en botten verpletteren

zullen onze benen ons verhaal vertellen, hoe

we nergens heen konden vluchten.

Namens de mensen in de wereld die in vrede en veiligheid willen leven, zei ik tegen de VN-Veiligheidsraad: “Stop de moorden! Staakt het vuren nu!”

Na deze verklaring die ik in de VN-Veiligheidsraad heb afgelegd, betwijfel ik of ik nog zal worden uitgenodigd om een andere verklaring af te leggen, omdat ik er vrij zeker van ben dat de VS zich hiertegen zal verzetten.

 

Cease-Fire Now! What I Said to the UN Security Council van Ann Wrigth werd overgenomen van de progressieve onafhankelijke nieuwssite Common Dreams en vertaald door Ann Dejaeghere. Ann Wright is een voormalig Amerikaanse kolonel en diplomaat die in maart 2003 ontslag nam uit verzet tegen de VS-oorlog in Irak. Ze diende in Nicaragua, Grenada, Somalië, Oezbekistan, Kirgizië, Sierra Leone, Micronesië en Mongolië. In december 2001 maakte ze deel uit van het kleine team dat de Amerikaanse ambassade in Kaboel, Afghanistan heropende. Ze is co-auteur van het boek Dissent: Voices of Conscience.

Ann Wright sprak op 30 augustus 2023 met DeWereldMorgen over haar vredesactivisme 29:11 met Nederlandstalige ondertitels:

Note:

1   Zeina Azzam is een Palestijns-Amerikaans auteur, dichter en activiste.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!