ABVV-BTB brengt kerstparkings in kaart en dringt aan op aanpak inspectiediensten

De transportsector, een essentiële pijler van onze samenleving maar kampt helaas met wantoestanden. Tijdens de kerstperiode worden parkeerplaatsen overspoeld door achtergelaten vrachtwagens met buitenlandse nummerplaten. Vaak zijn dit voertuigen van Belgische transportbedrijven, omdat chauffeurs na lange periodes eindelijk de kans krijgen om terug te keren naar hun thuisland om de feestdagen met hun families door te brengen.BTB-ABVV heeft de 'Kerstparkings' in kaart gebracht en vraagt inspecties om de oneerlijke concurrentie in de transportsector aan te pakken.

woensdag 27 december 2023 11:10
Spread the love

“Kerstparkings” in kaart gebracht

BTB-ABVV heeft de ‘Kerstparkings’ in kaart gebracht. Afgelopen zaterdag 23 december 2023 trok de organisatie door heel Vlaanderen om deze situatie vast te leggen. De verzamelde gegevens zijn doorgespeeld naar inspectiediensten met het dringende verzoek deze bedrijven bij de hervatting van de werkzaamheden grondig te controleren.

Frank Moreels, voorzitter van BTB, verduidelijkt:  “Concreet vragen wij een controle op rij-en rusttijden, controle op terugkeer van het voertuig en de terugkeer van de chauffeurs zelf. Het voertuig waarmee ze rijden wordt achtergelaten in België, en wordt nadien hier ook opgepikt om het werk opnieuw aan te vatten. Dit betekent dat ze vallen onder de Belgische CAO “Gelijk loon voor gelijk werk” en dus aan Belgische loon -en arbeidsvoorwaarden moeten tewerkgesteld worden”

Terugreis is ook arbeidstijd!

Wanneer de chauffeurs na een welverdiende vakantie terugkeren naar België om hun werk te hervatten, moeten we beseffen dat de reistijd hierbij ook als arbeidstijd geldt. Velen ondernemen een lange reis om op hun werkplek te geraken, wat valt onder specifieke wetgeving voor rij- en rusttijden. Dit dient te worden geregistreerd, waardoor ze niet onmiddellijk na aankomst met hun vrachtwagens aan de slag mogen, wat in de praktijk wel gebeurt.

Tom Peeters, Adjunct Federaal Secretaris bij BTB-ABVV, benadrukt: “Met deze actie deden wij het voorbereidende werk. We vragen nu aan de inspectiediensten om gerichte controles uit te voeren op deze parkings. Zo worden de malafide bedrijven, die zorgen voor oneerlijke concurrentie in de transportsector en hun chauffeurs uitbuiten aangepakt. Zij dwingen hun chauffeurs om te werken in mensonterende arbeidsomstandigheden en maken de sector volledig kapot.”

 

 

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!