Foto: Gaston Van Dyck
IPS

Waarnemers vragen “dringend onderzoek naar massa-arrestaties van Palestijnse gevangenen”

Na berichten over massa-arrestaties door het Israëlisch leger en sterfgevallen in detentie roepen steeds meer waarnemers op tot een dringend onafhankelijk onderzoek naar de “gedwongen verdwijning” van Palestijnse gevangenen uit Gaza.

donderdag 21 december 2023 15:11
Spread the love

 

In detentiecentra in het zuiden van Israël worden momenteel honderden Gazanen vastgehouden. Ze zijn gearresteerd tijdens militaire operaties in de Gazastrook sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak op 7 oktober.

Nu eerder deze maand beelden vrijkwamen van de arrestaties van tientallen mannen zonder kledij in twee VN-scholen in het stadje Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook, groeit ook het aantal meldingen van willekeurige arrestaties en slechte omstandigheden in detentie. Het lot en de precieze verblijfplaats van veel van deze gevangenen is tot op heden onbekend.

Afgesloten van de buitenwereld

Volgens de Israëlische ngo Physicians for Human Rights (PHRI), die de situatie in Israëlische detentiecentra monitort, zijn de gevangen volledig afgesneden van de buitenwereld. Bezoek van advocaten zijn strikt beperkt, hulpverleners van het Rode Kruis worden niet toegelaten en familiebezoek is verboden. “Het verbod op alle externe communicatie vormt een ernstige bedreiging voor de Palestijnen in de gevangenissen, omdat er geen enkele controle of toezicht mogelijk is op hun veiligheid en gezondheid”, aldus PHRI.

Vorige week liet het bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (Ohchr) van de Verenigde Naties weten dat het “talrijke verontrustende berichten” ontvangen had uit het noorden van Gaza “over massadetenties, mishandeling en gedwongen verdwijningen van mogelijk duizenden Palestijnen”, waaronder kinderen.

Dinsdag berichtte Haaretz dat “verschillende Palestijnen” gestorven zijn in Israëlische gevangenissen sinds het begin van de oorlog. Volgens de Israëlische kwaliteitskrant zijn meerdere Palestijnen gestorven nadat ze waren vastgehouden in een militaire basis in de buurt van de stad Be’er Sheva, in het zuiden van Israël. Ze zijn “geblinddoekt en geboeid gedurende het grootste deel van de dag”, aldus het dagblad. Eerder deze maand heeft het IDF, het Israëlisch leger, de dood van zes Palestijnen in detentie sinds 7 oktober bevestigd.

Onderzoek

Amnesty International liet gisteren (woensdag) weten dat ze getuigenissen hebben vastgelegd van Palestijnse gevangen over marteling en mishandeling. “We onderzoeken momenteel de berichten over massale gedwongen verdwijningen van Palestijnse gevangenen door Israëlische strijdkrachten. Het Israëlische leger moet dringend het lot en de verblijfplaats bekendmaken van iedereen die het sinds 7 oktober heeft gearresteerd”, stelt Heba Morayef, regiodirecteur van Amnesty. “Ook van Nidal al-Waheidi en Haitham Abdelwahed, twee journalisten uit Gaza die al meer dan twee maanden verdwenen zijn.”

Morayef roept de Israëlische strijdkrachten op om de arrestatiegronden van de gevangenen te specificeren en alles in het werk te stellen om de families van de gevangenen van informatie te voorzien. Een IDF-woordvoerder reageerde bij persagentschap AFP op de aantijgingen: “We hebben weet van sterfgevallen van terroristen in militaire detentiecentra en deze worden onderzocht.” Hij gaf geen verdere details over het aantal gedetineerden dat is overleden of de omstandigheden van hun dood.

Verder zijn de Palestijnen die vastgehouden worden “betrokken bij terroristische activiteiten”, aldus de woordvoerder. “Gevangenen die niet betrokken zijn bij terroristische activiteiten worden teruggestuurd naar de Gazastrook.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!