Foto: Oxfam België
IPS

Oxfam België lanceert noodfonds voor slachtoffers aardbeving Marokko

Oxfam België heeft een noodfonds geopend om hulp te bieden aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving die Marokko vrijdagavond trof.

maandag 11 september 2023 16:22
Spread the love

 

Hulpverleners van Oxfam werken momenteel nauw samen met partnerorganisaties en lokale vrijwilligers om de humanitaire steun voor de getroffenen van de aardbeving te coördineren.

De hulporganisatie heeft nu ook een noodfonds opgestart op rekeningnummer BE37 0000 0000 2828. Oxfam België roept het publiek op om bij te dragen aan dit fonds met de vermelding “9248 Morocco” om de hulpverlening aan de slachtoffers te ondersteunen.

Enorme verwoesting

“De omvang van de verwoesting is enorm. De mensen zijn nog steeds in shock en angstig, ze hebben niet eens tijd om te rouwen”, zegt Eva Smets, directrice van Oxfam België. “Het zal een enorme uitdaging zijn om bij de overlevenden te geraken, aangezien veel dorpen al moeilijk bereikbaar waren. De omvang van deze aardbeving is ontmoedigend. Het dodental is al opgelopen tot 2000 mensen en neemt nog steeds toe. Het aantal overlevenden dat nu misschien met helemaal niets achterblijft is waarschijnlijk enorm”, aldus Smets.

Oxfam probeert momenteel de omvang van de verwoesting en de meest dringende behoeften in kaart te brengen. Typische hulpverlening omvat bescherming, watervoorziening, sanitaire voorzieningen, onderdak en voedselhulp, evenals steun bij de heropbouw. “We weten dat de overlevenden veel hulp en steun nodig zullen hebben – niet alleen op de korte termijn, maar ook in de komende dagen, weken en maanden”, benadrukt Smets.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!