Foto: ABVV Dienstencheques

Gezondheid huishoudhulpen onbetaalbaar: ‘Minister Vandenbroucke, je hebt een rol te spelen!’

Een delegatie van het ACV en ABVV Dienstencheques hebben vorige week de federale minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, ontmoet met een heel duidelijk doel: hem vragen om veilige en kwaliteitsvolle banen te garanderen en om het beroep van huishoudhulp te erkennen als risicovol beroep. Bovendien is het voor de huishoudhulpen absoluut noodzakelijk dat de ziekten die duidelijk het gevolg zijn van het uitvoeren van dit werk worden erkend als beroepsziekten.

dinsdag 5 september 2023 14:46
Spread the love

 

De ontmoeting met de minister van Volksgezondheid volgde op de welzijnsinspectie die vorig jaar werd uitgevoerd. Van de 175 geïnspecteerde dienstenchequebedrijven voldeden negen van de tien eenvoudigweg niet aan de gezondheidsvoorschriften. In de praktijk zien we dat huishoudhulpen last hebben van klachten die duidelijk samenhangen met de aard van hun werk: longproblemen, huidaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen, … deze ziekten moeten worden erkend als beroepsziekten.

De regels bestaan en ze moeten worden gehandhaafd

Wat de huishoudhulpen dringend eisen, is dat werkgevers hen laten werken met het juiste materiaal en veilige schoonmaakproducten. De inspectie heeft een volledig rapport opgesteld met duidelijke instructies voor werkgevers. Het is echter duidelijk dat de gezondheid van huishoudhulpen voor hen geen prioriteit heeft, want ze weigeren de maatregelen die in het rapport staan, uit te voeren.

En dat terwijl de eisen nochtans gerechtvaardigd zijn. Ten eerste willen ze een voorafgaand en periodiek gezondheidstoezicht door een arbeidsarts. Ten tweede een voorafgaand bezoek aan de werkplek van de klant door het bedrijf. Daarnaast willen ze een risicoanalyse per werkplek en per werknemer. En tot slot willen ze een erkenning van beroepsziekten.

‘Als gesubsidieerde sector vinden wij dat er een rol is weggelegd voor de betrokken ministers’, aldus ABVV Dienstencheques en ACV Voeding en Diensten. Daarom zijn er dus op dinsdag 29 augustus een 100-tal huishoudhulpen op bezoek gegaan bij minister Vandenbroucke.

De minister was duidelijk tijdens het gesprek met de delegatie. Dankzij de gevoerde acties was hij op de hoogte van de realiteit van de huishoudhulpen, liet hij weten. ‘Deze actie wordt op het juiste moment gevoerd en is zeer goed en zelfs noodzakelijk’, stelde de minister aan de vakbondsafgevaardigden en huishoudhulpen. ‘Werknemers moeten altijd in goede en gezonde omstandigheden kunnen werken.’ Daarom zal hij ook rond de tafel zitten met FEDRIS, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s, om te bekijken hoe de bestaande criteria in de praktijk worden toegepast. Tot slot belooft de minister de delegatie terug te ontvangen binnen twee manden voor een stand van zaken.

Zelf hopen ABVV Dienstencheques en ACV Voeding en Diensten dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt, gezien de werkgevers dat duidelijk niet doen. Er moet geïnvesteerd worden in de huishoudhulpen. Wij blijven mobiliseren voor onze huishoudhulpen, voor veilige, goedbetaalde en werkbare jobs!

Foto: ABVV Dienstencheques

Foto: ABVV Dienstencheques

Foto: ABVV Dienstencheques

Foto: ABVV Dienstencheques

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!