Gentse politie kijkt passief toe op fysieke provocaties Grijze Wolven

Bij de aanvang van de optocht voor vrouwenrechten in Gent op 8 maart, Internationale Vrouwendag, weigerde de politie op te treden tegen leden van de Grijze Wolven, een extreemrechtse reactionaire Turkse beweging, die deelneemsters van de feministische beweging Rojava Congres fysiek lastig vielen en bedreigden met fascistische slogans.

maandag 13 maart 2023 14:51
Spread the love

 

Een aantal deelnemers van een vreedzame demonstratie voor vrouwenrechten op 8 maart, Internationale Vrouwendag, werden bij het begin van de optocht fysiek aangevallen door leden van de extreemrechtse, reactionaire Grijze Wolven, een organisatie gelieerd aan de Turkse extreemrechtse partij MHP (Nationalistische Bewegingspartij).

Hun doelwit was de delegatie van het Gents Rojava Congres, een organisatie die samenwerkt met Women Life Freedom Gent. Ze rukten een Iraaks-Koerdische dame de vlag van de Koerdische regio in Noord-Irak uit de hand en gedroegen zich verder openlijk fysiek bedreigend tegenover andere deelneemsters aan de demonstratie.

De ter plaatse aanwezige politie liet betijen en weigerde op te treden tegen deze provocateurs. Volgens agenten ter plaatse lag de schuld bij de Koerdische vlag die ‘provocerend’ werd genoemd. Tevens teleden zij dat vlaggen, slogans over Koerdistan verboden zouden zijn tijdens de manifestatie. Er mocht volgens de politie ook geen enkele verwijzing worden gebruikt naar geweld tegen Koerden, Arabieren en Jezidi in Turkije en in de Syrisch-Koerdische regio Rojava.

Als er inderdaad een dergelijk politieverbod was uitgevaardigd – wat helemaal niet bewezen is – dan was het de taak van de politie om op te treden. In geen geval kon de politie met die uitleg als verklaring passief blijven terwijl Grijze Wolven deze vlag gewelddadig afnamen.  Vervolgens ging de politie er volgens de omstaanders toe over het incident als onbestaand af te doen.

Het resultaat van deze passiviteit en ontkenning is dat door de Gentse politie aan de Grijze Wolven de niet mis te verstane boodschap werd gegeven dat het fysiek intimideren van vreedzame betogers, het roepen van fascistische en vrouwvijandige slogans wél toelaatbaar zijn.

Leden van de Grijze Wolven maakten ostentatief foto’s van het incident, waarmee zij een dubbele boodschap gaven aan de aanwezige vrouwen, ten eerste dat zij dit ongestraft kunnen doen en ten tweede dat zij deze foto’s zullen doorgeven aan hun bondgenoten in de Turkse staatsveiligheid.

Het incident kreeg nergens aandacht in de media. Openlijk machistisch geweld op de Internationale Vrouwendag in een Belgische stad tijdens een demonstratie voor vrouwenrechten, niet belangrijk?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!