Foto: ACV Puls

Spontane staking tegen onwil TotalEnergies om correcte lonen te betalen

In de vestiging van TotalEnergies in Waarloos is een spontane staking uitgebroken. Het personeel neemt het niet langer dat het bedrijf na lange sociale onderhandelingen nog steeds weigert zijn personeel te verlonen volgens de wettelijke vastgelegde barema's van de sector. ACV Puls kondigt hardere acties aan.

dinsdag 21 februari 2023 14:03
Spread the love

 

Foto: ACV Puls

Volgens Kevin Kiggen, van vakbondssector ACV Puls weigert het bedrijf TotalEnergies, in te gaan op de eis van het personeel om verloond te worden volgens de barema’s van de sector. “Ondanks gesprekken met de directie werden concrete afspraken telkens uitgesteld. Nu is de tijd om en legt het personeel het werk neer.”

“Als geen gevolg wordt gegeven aan onze eisen sluiten we volgende week meer tankstations aan de Belgische snelwegen en zal je niet kunnen tanken.”

Het Franse multi-energiebedrijf TotalEnergies betaalde in 2022 67 miljoen euro dividenden uit aan zijn aandeelhouders en maakte het voorbije jaar in totaal 6,1 miljard euro winst. Het bedrijf weigert een deel van die winsten af te staan aan zij die deze opbrengsten hebben geproduceerd voor hun bedrijf: de werknemers.

Deze eerste spontane staking is symptomatisch voor de wantoestanden in de hele energiesector waar tijdens de pandemie en tijdens de oorlog in Oekraïne gigantische superwinsten worden geboekt terwijl van de werkende mensen die deze winsten produceren steeds slechtere loons- en werkvoorwaarden worden geeist.

Kevin Kiggen geeft tekst en uitleg aan de media. Foto: ACV Puls

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!