Enkele dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië stuurde Cuba reeds een gezondheidsbrigade van 30 personen. Foto: Ismael Francisco
Noam Chomsky, Vijay Prashad, People's Dispatch,

Noam Chomsky en Vijay Prashad: ‘Cuba is geen sponsor van terrorisme’

De opname van Cuba op de Amerikaanse lijst van 'sponsorstaten van terrorisme' heeft de mogelijkheden om essentiële goederen voor de bevolking te kopen verder beperkt. Noam Chomsky en Vijay Prashad wijzen erop dat Cuba desondanks een van de eerste landen was die medische hulp boden ter plaatse in Turkije.

dinsdag 14 februari 2023 17:37
Spread the love

 

Amper enkele dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië stuurde Cuba reeds een gezondheidsbrigade van 30 personen om te helpen bij de medische verzorging van de slachtoffers.

Cuba, een land met elf miljoen inwoners, leeft al meer dan zes decennia onder een illegaal embargo van de regering van de VS. Ondanks dit embargo is de Cubaanse bevolking erin geslaagd de vernederingen van honger, slechte gezondheid en analfabetisme te overwinnen, alle drie sociale plagen waar een groot deel van de wereld nog steeds last van heeft.

Cuba exporteert medisch personeel, niet terrorisme.

Dankzij zijn innovaties in de gezondheidszorg heeft Cuba bijvoorbeeld zijn medisch personeel naar andere landen kunnen sturen, ook tijdens de pandemie, om essentiële hulp te bieden. Cuba exporteert medisch personeel, niet terrorisme.

In de laatste dagen van de regering-Trump zette de VS-regering Cuba terug op de lijst van staatssponsors van terrorisme. Dit was een wraakzuchtige beslissing. Trump zei dat het was omdat Cuba onderdak bood aan guerrillagroepen uit Colombia, wat eigenlijk deel uitmaakte van Cuba’s rol als gastheer van de Colombiaanse vredesbesprekingen.

Cuba heeft een sleutelrol gespeeld bij het brengen van vrede in Colombia, een land dat sinds 1948 wordt geteisterd door een verschrikkelijke burgeroorlog die honderdduizenden mensen het leven heeft gekost.

De regering-Biden houdt al twee jaar vast aan het rancuneuze beleid van Trump, dat Cuba niet straft voor terrorisme maar voor het bevorderen van vrede.

Biden kan Cuba met één pennenstreek van deze lijst schrappen. Zo simpel is het. Toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, zei Biden dat hij zelfs de zwaardere sancties van Trump zou terugdraaien, maar dat heeft hij niet gedaan.

Hij moet dat nu doen.

 

Noam Chomsky en Vijay Prashad zijn de auteurs van Terugtrekken! De VS na de afgang van Irak, Afghanistan, Libië. Noam Chomsky is taalkundige, filosoof en politiek activist. Vijay Prashad is schrijver en hoofdcorrespondent bij Globetrotter. Hij is hoofdredacteur van LeftWord Books en directeur van Tricontinental: Institute for Social Research.

Het artikel Chomsky and Prashad: Cuba is not a state sponsor of terrorism werd vertaald door Lode Vanoost.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!