Een Oxfam-collega in Turkije – een bergbeklimmer – reisde vandaag naar het zuidwesten van Turkije, als onderdeel van een officiële zoek- en reddingsmissie van de Turkse autoriteiten, die een beroep deden op civiele bergbeklimmers om te helpen. Meryem Aslan, woordvoerder van Oxfam in Ankara, zei: “De omvang van de verwoesting is enorm. Na twee grote aardbevingen en meer dan 60 naschokken zijn de mensen nog steeds in shock en angstig, ze hebben niet eens tijd om te rouwen.”
Oxfam KEDV, de partner van Oxfam in Turkije, werkt samen met ongeveer 80 vrouwencoöperaties in de tien Turkse provincies die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen. Een Oxfam-team reist morgen (dinsdag) naar de getroffen gebieden om evaluaties uit te voeren als onderdeel van het officiële National Disaster Response Platform.
“Het is een dubbele tragedie voor de overlevenden die ook nog te maken hebben met de kou en daar onmogelijk in kunnen slapen buiten. Het is afschuwelijk om te bedenken hoe mensen zich zullen kunnen redden, aangezien sommige gebieden zelfs nu nog onder de sneeuw liggen,” aldus Aslan.
“Het zal een enorme uitdaging zijn om de overlevenden te bereiken, aangezien veel wegen en snelwegen beschadigd of geblokkeerd zijn over grote afstanden. Ook al heeft Turkije veel expertise in het omgaan met de nasleep van aardbevingen, de omvang van deze aardbeving is ontmoedigend. Het dodental is al opgelopen tot 1500 mensen en neemt nog steeds toe. Het aantal overlevenden dat nu misschien met helemaal niets achterblijft is waarschijnlijk enorm”, zei ze.
“Oxfam verzamelt samen met partners dringend informatie om de omvang van de verwoesting en de meest dringende behoeften van de mensen te evalueren”, zei Aslan. “Gewoonlijk bieden Oxfam en partners bescherming, water en sanitaire voorzieningen, onderdak en voedselhulp en op langere termijn wederopbouw. We beoordelen nu welk type onmiddellijke steun en steun op langere termijn nodig is.”
“We weten dat alle landen die door deze vreselijke aardbeving zijn getroffen, en de overlevenden ervan, veel hulp en steun nodig zullen hebben – niet alleen op de korte termijn, maar ook in de komende dagen, weken en maanden.”
In Syrië zijn de steden Aleppo, Latakia, Hama en Idlib zwaar getroffen door zowel de aardbeving als de aanhoudende, zware naschokken die de mensen de winterse straten hebben ingedreven uit angst voor verdere instortingen van gebouwen. In Aleppo zijn tientallen gebouwen zwaar beschadigd en er zouden er 46 zijn ingestort. Naar verwachting zal de temperatuur ‘s nachts dalen tot nul graden Celsius. Onderdak, voedsel, water, brandstof en medische zorg voor de gewonden zijn hard nodig.
Voor Syrië komt deze aardbeving op een moment dat de humanitaire nood in het land het hoogst is. Meer dan 15 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp en steun nodig.