Zelensky en de pers... Foto: president.gov.ua/CC BY-SA 4:0
Opinie, Mediakritiek -

International Federation of Journalists: “Oekraïne, trek de nieuwe mediawet in”

De International Federation of Journalists (IFJ) is de grootste vakbondskoepel van journalisten ter wereld en vertegenwoordigt 600.000 mediaprofessionelen en 187 vakbonden. In een persmededeling vraagt zij Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, om de recente mediawet in te trekken, omdat die 'de persvrijheid en het mediapluralisme in gevaar brengt.'

maandag 16 januari 2023 16:39
Spread the love

 

De International Federation of Journalists (IFJ) sluit zich aan bij de oproep van de Oekraiense vakbonden National Union of Journalists (NUJU) en de Independent Media trade Union of Ukraine (IMTUU) om de nieuwe mediawet die de president heeft ondertekend te herzien en een dialoog te starten met de vakbonden en de mediasector.

De betrokken mediawet werd door de president ingediend in het Oekraiense parlement in 2020 (twee jaar voor de Russische invasie), goedgekeurd op 13 december 2022 en ondertekend door de president op 29 december 2022.

Deze wet geeft overheidsregulator National Television and Radio Broadcasting Council grote macht over de media. De leden van de raad worden benoemd door het parlement, uit een lijst van personen die de president aan het parlement voorlegt.

De Council kan zonder voorafgaand proces of gerechtelijk oordeel en zonder het horen van de betrokken partijen online media en internetproviders blokkeren en de publicatielicentie van printmedia intrekken.

De NUJU noemt deze wet reeds voor de goedkeuring in het parlement ‘excessief’, omdat ‘de wet niet (mikt) op de regulering van de mediasfeer, maar de facto de onderwerping (nastreeft) van de media aan de controle van de overheid’.

Begin januari 2023 verklaarde de NUJU: “Deze gang van zaken begrenst de politieke invloed van politieke pro-regeringskrachten op de media niet en spreekt het principe van pluralisme tegen, wat systemische problemen met democratie zal creëren”. Verder: “… brengt de media onder volledige politieke en economische controle van de president.”

IFJ-secretaris-generaal Antony Bellanger sluit zich bij deze verklaringen aan: “Wij zijn extreem bezorgd over de autoritaire drift van de Oekraiense regering tegen de media en de journalisten … Er kan geen democratie zijn zonder onafhankelijke journalistiek”.

 

Persmededeling IFJ:  Ukraine: IFJ calls on the government to revise new media law

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!