Het Boomcafé is open woensdag tot zondag, 15:00 tot 21:00. Foto: boomcafe.be

Steuncampagne voor laatste Brusselse gemeenschapscafé tegen plannen commercialisering door stadsbestuur

Met de slogan “0% winst, 100% solidariteit" lanceert Boom-café op 14 december een campagne om één van de laatst overgebleven vrij toegankelijke ruimtes in hartje Brussel te behouden. Het gezellige café in zelfbeheer, vlak aan de Sint-Gorikshallen, draait volledig op vrijwillig engagement. Uitzetting dreigt echter omdat eigenaar stadsbestuur van Brussel het pand commercieel wil verpatsen. Het Boomcafé lanceert daarom een steuncampagne, gericht aan de burgemeester van de stad Brussel.

woensdag 14 december 2022 15:25
Spread the love

 

Het Boom-café (niet het Engelse ‘boom’, maar de Nederlandse ‘boom’) startte op in 2015 met als doel een warme plek te creëren waar het aanbieden van betaalbare producten (biologisch, fair trade en lokaal) wordt gecombineerd met sociale, culturele en ecologische engagement. Sinds kort wordt het project geconfronteerd met een huisbaas (de stad Brussel) die de huur ‘marktconform’ zo goed als wil verdubbelen.

Boomcafé, Pletinckxstraat 7, 1000 Brussel. foto: boomcafe.be

Bénédicte Martin, een actieve vrijwilliger, licht toe: “Het zal je misschien verbazen, maar onze huisbaas is geen particulier, maar een gemeentelijke overheidsinstantie, de Grondregie van de Stad Brussel. We vinden het bedroevend dat dergelijke commerciële logica doordringt in een overheidsinstantie. Die zou het algemeen welzijn hoog in het vaandel moeten houden.”

An Maeyens, een oudgediende onder de vrijwilligers van het Boom-café, vult aan: “Dit kadert in een homogenisering van de stad, waar grote commerciële merken domineren en waar de gewone burger of gemeenschapsprojecten niet kunnen overleven.”

“De stad Brussel zet hier duidelijk in op financiële meerwaarde en gaat voorbij aan de sociale meerwaarde van ons project. Dit is in onze ogen veel belangrijker voor een stad én een leven op mensenmaat.”

“Wie dit project, deze ruimte, beschouwt als het zoveelste bedrijf in zijn vastgoedportefeuille en alleen de rentabiliteit van ons pand naar waarde schat, vergeet dat Boom geen café is als alle andere, maar een plek van verbinding.”

De naam Boom is een hommage aan één van de weinige bomen in centrum Brussel, die zich recht tegenover het café bevindt. De plek draait uitsluitend op vrijwilligers en is zelfbesturend. De vzw stelt haar lokalen gratis ter beschikking voor talrijke activiteiten en bijeenkomsten van verenigingen en collectieven (Nederlands-, Frans- en anderstalig), die werken rond thema’s als duurzaam voedsel, sociale economie, het milieu, verantwoorde stadsplanning, fatsoenlijke huisvesting, gendergelijkheid en solidaire financiering. Ook opkomende artiesten kunnen er gratis optreden.

Bénédicte benadrukt: “We weigeren te buigen voor een commerciële logica. Wij willen een plek blijven waar iedereen zich welkom kan voelen, met kwaliteitsproducten tegen lage prijzen; een huiselijke plek waar de persoon die je bedient dat doet uit plezier en niet omdat zij/hij ervoor betaald wordt. Onze inkomsten dekken nauwelijks onze kosten. We zijn niet afhankelijk van subsidies en willen onafhankelijk blijven.”

De Grondregie van de stad Brussel stelt de vzw voor een ultimatum op 15 december om het pand te verlaten als ze de nieuwe huurprijs niet accepteren. Daarom lanceert het café deze steuncampagne.

 

De campagne #SaveBoomCafe roept op om een e-mail te sturen naar de Grondregie met de burgemeester en de schepen in kopie en om de petitie te ondertekenen. Je kan ook vrijwillig medewerker worden woensdag tot zondag van 15:00 tot 21:00 uur. Stuur een e-mailbericht naar info@boomcafe.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!