Slongs. Foto (c) Dirk Lambrechts
Interview -

Trop is te veel komt op voor koopkracht. Slongs: “De middenklasse verdwijnt”

Trop is te veel. Een Belgischer slogan is moeilijk te bedenken voor een brede protestbeweging die de levensduurte aanklaagt en concrete maatregelen voorstelt: energieprijzen omlaag, overwinsten belasten, energie in eigen handen, recht op betaalbaar wonen en een belasting op de hoogste vermogens. Trop is teveel is een front van mensen uit de vakbonden en verenigingen uit heel het land, samen met artiesten, waaronder zangeres Slongs. Nu zondag 4 december trekt Trop is te veel in betoging door Brussel. Slongs licht toe.

woensdag 30 november 2022 16:04
Spread the love

 

Slongs: “We hebben veel middenveldorganisaties aan boord: leden van verschillende vakbonden, Saamo, SWAN, Hart Boven Hart, Youth for Climate… we willen zoveel mogelijk mensen samenbrengen, want dat zal de enige manier zijn om iets te bereiken tegen grote multinationals, energiereuzen, die ons leven bepalen en ons allemaal in een trechter duwen.”

“De problemen die al die organisaties aankaarten hangen ook samen, vind ik. Met de overwinsten die de energiereuzen maken kunnen we op drie-en-een-half miljoen huizen zonnepanelen leggen. Dan hebben we groene energie, en zijn we ineens ook minder afhankelijk van andere landen om te voorzien in onze basisbehoeften zoals energie.”

“Met de overwinsten die de energiereuzen maken kunnen we op drie-en-een-half miljoen huizen zonnepanelen leggen”

“We moeten energie terug in eigen handen nemen, maar ook landbouw. Als onze prinsessenbonen uit Kenia komen, dan is dat nefast voor het milieu.”

Jullie willen ook het recht op betaalbaar wonen garanderen.

“Als de huurprijs geïndexeerd wordt, en je woont in een slecht geïsoleerd huis zodat je meer moet verwarmen, dan wordt het wel erg duur.”

“Ik woon in een sociale wijk in Antwerpen, en ik zie dat mensen die hier altijd gewoond hebben het hier niet meer kunnen betalen. Alles wordt opgekocht door grote investeerders. De diversiteit in de wijk neemt daardoor af, er blijven enkel nog welstellende witte mensen over. De rest wordt naar de rand geduwd. In Antwerpen hebben altijd verschillende nationaliteiten samengewoond. Als je geen betaalbare woningen in het centrum meer hebt verdwijnt dat.”

Merk je in je omgeving dat mensen meer spreken over de levensduurte?

“Ja, in elk gesprek dat ik met mensen voer gaat het na drie zinnen over de energieprijzen, en over de angst van mensen om hun rekeningen niet meer te kunnen betalen. Mensen die vaak met twee hard werken komen nu in de problemen. Er gaan meer mensen naar de voedselbank, en de voedselbank zelf krijgt minder voedsel binnen omdat de mensen alles wat tegen de vervaldatum aanzit met korting kopen in de supermarkt. Zo’n energierekening die vier of vijf keer hoger is, dat kan je misschien één of twee keer betalen, maar daarna wordt het moeilijk. De mensen hebben geen financiële reserves meer.”

“Zo’n energierekening die vier of vijf keer hoger is, dat kan je misschien één of twee keer betalen, maar daarna wordt het moeilijk”

“Gepensioneerde mensen durven hun verwarming niet meer opzetten. Die hebben heel hun leven gewerkt, en nu zitten ze letterlijk in de kou. In de krant stond het verhaal van mensen die binnen in huis hun barbecue hadden aangestoken om het warm te krijgen, en die gestorven waren door CO-vergiftiging.”

“Ik vrees dat de middenklasse aan het verdwijnen is. Carrefour begint nu in Frankrijk met het winkelconcept Atacado, wat ze in Brazilië hebben uitgewerkt voor het armste deel van de bevolking. Frankrijk is stilaan een derdewereldland, waar je enkel rijken en armen en armen hebt, geen middeninkomens. Dat is ook slecht nieuws voor de kleinhandel. Bakkers, slagers en kleine winkeliers hangen echt af van klanten uit de middenklasse. Je krijgt steden naar Amerikaans model, met enkel nog grootwarenhuizen en winkels van grote ketens. En dan gaan er ook jobs verdwijnen.”

“Als mensen niet meer in hun basisbehoeften kunnen voorzien besparen ze op concerttickets, theaterbezoek en restaurants”

“En het erge is: er is véél geld. De winsten stijgen. Maar tussen grote bedrijven en hun klanten is er geen solidariteit. Trop is te veel wil dan ook de grote vermogens belasten. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

Zijn de problemen in jouw eigen sector, entertainment en kunst, groter dan elders?

“Als mensen niet meer in hun basisbehoeften kunnen voorzien besparen ze op concerttickets, theaterbezoek en restaurants. Sommige cultuurhuizen schrappen ook voorstellingen omdat ze hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. DeSingel is heel december gesloten. Dat zijn acteurs, techniekers en zo veel andere mensen die zonder werk vallen. Onze job is in gevaar. Na COVID kunnen we dit er niet meer bij hebben.”

Zondag grote betoging. Zal er veel volk komen?

“Ik heb het gevoel dat er veel volk zal zijn. Natuurlijk mogen we niet overmoedig zijn, onze campagne loopt nog maar twee maand. De betoging is een eerste stap, nadien moeten we de aandacht zoeken met ludieke acties. En we moeten bondgenoten zoeken. Mensen beseffen de kracht van solidariteit niet meer. We moeten samen strijden. De leden van de vakbonden zijn al enthousiast, nu moeten we de hogere kaders meekrijgen.”

 

Meer info: Trop is te veel.


Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!