Afbeelding van Kokeshi75 via Pixabay
Veerle de Waele, Marjan Gryson, Christine Mussche en Ismail Abdoul, Touché VZW

De stad Gent zou beter in socio-sportieve projecten investeren dan in een VRT-show

De Stad Gent kent een subsidie van 100.000 euro toe aan de VRT om de live-uitzendingen van het WK voetbal vanuit het Wintercircus te ondersteunen. VZW Touché, die recent subsidies uit het innovatiefonds misliep, vindt dit een vreemde keuze voor de vrije, warme en averechtse stad Gent. Bij Touché leer je omgaan met je eigen kwaadheid en agressie, onder andere door te boksen.

dinsdag 22 november 2022 16:02
Spread the love

 

Wat een hoopgevend plezier om te lezen dat stad Gent het WK ziet als een boost voor Gent en haar socio-sportieve projecten! Wij zijn alvast heel benieuwd hoe de stad die boost vorm zal geven.

Touché voorziet de inwoners van Gent al 15 jaar van veerkracht, veiligheid, zorg, positieve conflictoplossingsstrategieën, preventie van criminaliteit en detentie, … We begeleiden mensen om hun kwaadheid en agressie te transformeren in een ‘force for good’. De laatste 5 jaar doen we dat ook met sportieve activiteiten. Op aangeven van de jongeren die bij ons langs kwamen én op nobel initiatief van 2 Gentse sporthelden : Ismail Abdoul en Junior Bauwens.

We begeleiden mensen om hun kwaadheid en agressie te transformeren in een ‘force for good’

En we doen dat al 15 jaar zonder subsidies. Deels omdat we op onze onafhankelijkheid staan (daarom willen we niet voor meer dan 1/4 van ons budget op zoek naar subsidies), maar hoe langer hoe meer ook omdat overheden zoals de stad Gent niet willen ondersteunen. Recent nog kregen we een weigering vanuit het sociaal innovatiefonds, omdat we “niet innovatief genoeg zouden zijn”. De ondertitels daarbij luidden dat ons voorstel “geen nieuw project bovenop onze basiswerking” betreft.

Wat dus betekent dat alleen logge en rigide, stevig gesubsidieerde organisaties voor innovatie zouden kunnen zorgen. Wij hebben simpelweg geen ‘basiswerking’. Innoveren is onze fond. We passen namelijk constant ons aanbod aan op basis van wat de mensen die bij ons aankloppen én de samenleving aangeven dat ze nodig hebben, wat ze willen uitproberen, wat voor hen goed werkt. En dat is dus misschien té radicaal voor de eigentijdse stad die Gent wil zijn?

We zijn niet van plan om op te geven, maar af en toe worden we wel eens moe. En af en toe staat het financiële water ons aan de lippen. Wij weigeren om die rekening door te spelen aan de mensen die bij ons aankloppen. Maar dat betekent dat we dus wel wat basisbudget zouden kunnen gebruiken. Zodat de jongeren die verloren lopen, hun frustraties op elkaar dreigen uit te werken, het soms echt niet meer zien zitten, niet alleen naar een voetbalmatch zouden kunnen kijken ter vertier, maar ook echt geholpen zouden kunnen worden.

Wij weigeren om de rekening door te spelen aan de mensen die bij ons aankloppen. Maar dat betekent dat we dus wel wat basisbudget zouden kunnen gebruiken

Ons voorstel aan burgemeester Matthias Declerq: kom gerust eens meedoen met één van onze socio-sportieve activiteiten. Wij hebben de gewoonte om iedereen warm welkom te heten en voor iedereen te zoeken naar wat kan helpen om stoom af te laten, ontspanning te vinden in spannende tijden …! Bij ons betaal je als deelnemer naar eigen wens en kunnen, wetende dat je zo solidair mee bijdraagt aan wat een ander ook kan helpen. Ook als je hier nadien graag over wil vertellen aan de buitenwereld, zijn er bij ons geen marketing- of opnamekosten aan verbonden.

Afbeelding van Kokeshi75 via Pixabay 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!