Foto: Kristof Vadino
Slow Food

De Good Food Good Farming-beweging roept vandaag in Brussel op voor pesticide-vrije landbouw

donderdag 27 oktober 2022 16:44
Spread the love

 

De EU actualiseert haar verordening over duurzaam gebruik van pesticiden (SUR). Het voorstel van de commissie bevat slechts kleine verbetering en maakt geen plaats om de weg vrij te maken voor een duurzame en gifvrije landbouw. Pesticiden zijn een belangrijke oorzaak van het verlies aan biodiversiteit en een gezondheidsrisico voor mensen, vooral voor degenen die in de buurt van boerderijen werken en wonen. Daarom is het belangrijk dat de EU overstapt van het huidige landbouwsysteem dat afhankelijk is van schadelijke stoffen.

Tijdens het protest werden de eisen van honderden EU burgers voor minder pesticiden en duurzame voedselsystemen getoond, samen met een lok van hun haar – de stille getuige van hun blootstelling aan pesticiden. Naast krachtige toespraken van boeren, klimaatactivisten en maatschappelijke organisaties, omvatte het protest ook een fotoactie, waarbij de slogan “EU-pesticiden zijn huiveringwekkend” tot leven kwam.

Foto: Kristof Vadino

Tobias Schied, boer en klimaatactivist: “We hebben een agro-ecologisch systeem nodig, niet aan destructief industrieel systeem. Pesticiden, kunstmest, gas en olie zijn fossiel. Het is tijd om mensen, dieren en biodiversiteit boven winst en profijt te stellen.”

Vorige week publiceerde Good Food Good Farming een rapport met de resultaten van de “Pesticide CheckUp”, een burger wetenschapsactie waarvoor 300 mensen over heel Europa haarmonsters opstuurden om ze te laten testen op 30 verschillende pesticiden die momenteel nog in de EU zijn toegelaten. Het haar van een derde van de geteste personen bevat residuen van pesticiden. Bevindingen suggereren bovendien dat residuen van bestrijdingsmiddelen vaker kunnen worden gedetecteerd in het haar van boeren en landarbeiders (43,5 procent), wat illustreert dat landarbeiders het meest worden blootgesteld aan pesticiden.

Foto: Kristof Vadino

De EU moet de overgang naar duurzame voedsel- en landbouwsystemen bepalen en een beleid voeren dat zowel de biodiversiteit als onze gezondheid beschermt en eerlijk en veilig werk voor voedselproducenten garandeert. “Nu moeten we meer dan ooit de eisen van de burgers laten horen. We willen eten voor mensen, niet voor winst. We roepen op tot een onmiddellijke ommezwaai van het Europese beleid om voedselproducenten te ondersteunen bij hun overgang naar duurzamere praktijken en om bodem, water, zaden, dieren en het voedsel dat we eten te beschermen”, zegt Marta Messa, Secretaris-generaal van Slow Food.

Foto: Kristof Vadino

Marilda Dhaskali, EU Agriculture and Bioenergy Policy Officer, BirdLife Europe voegt toe: “Het overgebruik van pesticiden is niet alleen een van de grootste bedreigingen voor de Europese ecosystemen, maar is ook schadelijk voor de onze gezondheid. Als we niet willen dat onze kinderen in een stille wereld leven, waar natuur en landbouw niet hand in hand gaat, moet de EU overstappen op natuurvriendelijke landbouw en het gebruik van pesticiden op een zinvolle manier verminderen.”

 

Slow Food is een wereldwijd netwerk van lokale gemeenschappen dat in 1989 is opgericht om het verdwijnen van lokale voedseltradities en de verspreiding van de fastfoodcultuur tegen te gaan. Sindsdien is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waarbij miljoenen mensen in meer dan 160 landen betrokken zijn en die ervoor zorgt dat we allemaal toegang hebben tot goed, schoon en eerlijk voedsel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!