Video, Mediakritiek -

Julian Assange genomineerd voor de Sacharovprijs

Stella Morris, partner van Julian Assange, op de EP-hoorzitting in Brussel, naast haar initiatiefneemster Sabrina Pignedoli. Foto: Pascale Vielle

Julian Assange werd genomineerd voor de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement (EP) voor dissidenten. 40 Europese parlementsleden zetten hun handtekening onder zijn voordracht. Op 11 oktober ging hierover in aanwezigheid van ettelijke Europarlementariërs een zitting door in het EP. Stella Morris, de vrouw van Assange, gaf er een aangrijpende getuigenis. Hieronder de volledige video van deze zitting.

woensdag 12 oktober 2022 12:39

 

Stella Morris, zelf juriste, meldde op de hoorzitting van 11 oktober in het Europees Parlement (EP) in Brussel dat het proces tegen Assange een aanfluiting is van elk rechtsprincipe. “Zijn misdaad: het onthullen van oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak, waarvoor hem een groteske 175 jaar boven het hoofd hangen.”

“Terwijl zij die deze oorlogsmisdaden pleegden op vrije voeten lopen. Omdat Assange geen Amerikaans staatsburger is, worden hem meteen ook alle grondwettelijke beschermingen ontzegd”. Met andere woorden: hij is vogelvrij verklaard.

COVID

“Hij zit vast in Belmarsh, het Britse Guantánamo, in totale isolatie, voor onbepaalde duur, zonder enige vorm van beschuldiging. Hij heeft daarenboven nu ook Covid, zijn leven is in gevaar.” Toen ze dat zei, barste ze in tranen. “Maar het gaat niet alleen om Julian”, hernam ze, “maar om de persvrijheid. Het heeft geen zin om juridisch te argumenteren over deze zaak, dit is een politieke zaak.”

“Dit is een signaal dat geen enkele journalist, waar ook ter wereld veilig is als die de VS en hun imago beschadigen. De Espionage Act uit 1917, die in vage bewoordingen is gesteld, wordt omgebogen om alle journalisten die de belangen van de VS bedreigen, te kunnen viseren.”

De nominatie voor de Sacharov Prijs vond ze een prachtig gebaar en een belangrijk argument in de strijd voor zijn vrijlating. Hopelijk helpt dit inderdaad om allen die zich door de beschadigingsoperaties tegen Assange – de fameuze Zweedse verkrachtingen die er geen waren – zich van hem hebben afgekeerd, te overtuigen dat het in het belang van de vrije meningsuiting en de persvrijheid van levensbelang is, dat Assange vrijgelaten wordt, of minstens niet wordt uitgeleverd aan de VS.

“Zwijgen over Assange”, besloot Stella Morris, “betekent medeplichtig zijn”.

 

In deze bijlage vind je de volledige toespraak van Stella Morris in het Engels, de vertaling wordt later afzonderlijk vertaald: Stella Morris speech

 

Zie het volledige videoverslag van de hoorzitting (1:27:58) (Inleiding in het Italiaans door EP Sabrina Pignedoli, initiatiefneemster, vanaf 5:00 Engels gesproken – NL ondertitels volgen later):

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!