Baby.
Bron: Pixabay
IPS

Baby’s krijgen al tijdens de zwangerschap roet in de longen

Ongeboren baby's krijgen al in het eerste trimester van de zwangerschap luchtvervuiling in hun longen en andere vitale organen, zo blijkt uit Vlaams-Brits onderzoek in The Lancet.

donderdag 6 oktober 2022 11:37
Spread the love

 

Zwarte koolstof is een belangrijk bestanddeel van fijnstof en wordt uitgestoten door verbrandingsmotoren, steenkoolcentrales en ander gebruik van fossiele brandstoffen. De studie toont aan hoe minuscule partikels in de foetus terechtkomen. 

De mate waarin baby en placenta worden blootgesteld aan de vervuiling komt overeen met de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling. En de deeltjes blijken zelfs al in de eerste drie maanden van de zwangerschap terecht te komen in zich ontwikkelende organen zoals de lever, de longen en de hersenen.

Verontrustend

Over de precieze impact van de nanodeeltjes is nog niet veel gekend, maar het team achter de studie noemt de bevindingen zeer verontrustend. “We weten dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap en de kindertijd in verband wordt gebracht met doodgeboorte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en een verstoorde hersenontwikkeling, met gevolgen die het hele leven kunnen aanhouden”, zegt Tim Nawrot van de UHasselt. “Wat nog zorgwekkender is, is dat deze zwarte koolstofdeeltjes ook in het zich ontwikkelende menselijke brein terechtkomen. Dat betekent dat ze direct kunnen interageren met de controlesystemen in menselijke foetale organen en cellen.”

Lager geboortegewicht 

Een studie in Groot-Brittannië uit 2017 toonde al aan dat de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling tot een lager geboortegewicht bij kinderen leidt. Dat bleek uit een vergelijking van het geboortegewicht van 540.365 kinderen in en rond Londen, en cijfers over de luchtvervuiling.

Eerdere studies toonden al een link aan tussen luchtvervuiling en onder meer complicaties in de zwangerschap en kinderziekten. Een studie uit 2016 toonde onder meer een hoger aantal ontstekingen in de baarmoeder, en daarmee ook de kans op neurologische schade en ademhalingsproblemen.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!