Image by Gordon Johnson from Pixabay
IPS

WHO dringt aan op revolutie in mentale gezondheidszorg: “Samenleving triggert kwetsbaarheden”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceert vandaag (vrijdag) een rapport met de grootste doorlichting van de geestelijke gezondheidszorg in twee decennia. Daarin roept de VN-organisatie alle landen op om meer te investeren in mentale gezondheid, omdat de nood enorm is.

vrijdag 17 juni 2022 13:56
Spread the love

 

De WHO noemt het rapport zelf de “grootste evaluatie van de wereldwijde mentale gezondheid sinds het begin van deze eeuw”.

Het is bedoeld als blauwdruk voor overheden, academici, gezondheidswerkers of burgers die de ambitie hebben om mee te werken aan een hervorming van de visie op mentale gezondheid.

Miljard mensen

In 2019 kampte bijna een miljard mensen – waarvan 14 procent van alle jongeren – met een psychisch probleem. Zelfdoding kostte aan 1 op 100 mensen het leven en 58 procent van de slachtoffers was jonger dan vijftig jaar. Mensen met ernstige mentale stoornissen leven gemiddeld tien tot twintig jaar minder lang dan hun medemensen zonder mentale kwetsbaarheden.

Het rapport richt ook de aandacht op seksueel misbruik tijdens de kindertijd en pesten – de belangrijkste oorzaken van depressie. Ook de invloed van zaken als oorlog, de klimaatverandering en globale gezondheidskwesties hebben ertoe geleid dat depressieve gevoelens en angsten in 2020 met een kwart zijn toegenomen.

Stigma

Ondanks deze hallucinante cijfers heerst er nog veel stigma op mentale gezondheid en worden mensen met psychische kwetsbaarheden nog vaak gediscrimineerd. In twintig landen gelden er bijvoorbeeld nog straffen voor mensen die een poging tot suïcide hebben ondernomen.

Volgens de WHO krijgen wereldwijd bijzonder veel mensen niet de juiste hulp die nodig is om hen te leren omgaan met hun psychische kwetsbaarheid. Zo ontvangt 71 procent van de mensen die psychosegevoelig is, niet de juiste hulp.

Maar er zijn grote verschillen per regio: in hoge-inkomenslanden krijgt 70 procent van de mensen met psychose een aangepaste behandeling, terwijl dat in lage-inkomenslanden slechts 12 procent is.

Voor depressie blijkt die kloof voor élk land groot, waar het ook ter wereld is gelegen. Zelfs in de hoge-inkomenslanden krijgt slechts een derde van de mensen met een depressie formele geestelijke gezondheidszorg.

Minder triggers

Het rapport belicht waarom verandering in de benadering van mentale gezondheidszorg nodig is en waar die het meest urgent is. Het roept alle belanghebbenden op om de samenleving zo te hervormen dat mentale kwetsbaarheden minder getriggerd worden en er meer ondersteuning klaar staat mocht dat toch gebeuren.

“Ook jij wordt getroffen als iemand uit je directe omgeving met een psychische stoornis door het leven gaat”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de WHO-directeur. “De overduidelijke link tussen mentale gezondheid en publieke gezondheidszorg, mensenrechten en socio-economische ontwikkeling toont aan dat een hervorming van het beleid ten aanzien van mentale gezondheid, voordelen kan opleveren in veel verschillende domeinen.”

Aangename huizen en werkplekken, toegang tot natuur

Alle 194 VN-lidstaten hebben het Globale Actieplan voor Mentale Gezondheid 2013–2030 ondertekend, maar de vooruitgang gaat te traag, zegt Dévora Kestel, directeur van het departement Mentale Gezondheid en Middelengebruik bij de WHO. Het rapport roept op om sneller over te gaan tot kordate actie op drie vlakken: het wijzigen van de algehele houding van mensen ten aanzien van mentale gezondheid, de risico’s voor mentale gezondheidsproblemen beter in kaart brengen en voorkomen, en meer en betere opvang voor mensen met psychische problemen.

Concreet betekent dit onder meer dat er wordt opgeroepen om mensen met psychische kwetsbaarheden meer te betrekken in de inclusieve samenleving; huizen, scholen, werkplekken en andere omgevingen zo bouwen en inrichten dat ze een goede mentale gezondheid ondersteunen; meer aandacht voor kwetsbare gezinnen waar vaker partnergeweld, geweld tegen kinderen en geweld tegen ouderen voorkomt; meer toegang tot aangename, groene omgevingen waar mensen tot rust kunnen komen.

 

Wie vragen heeft over zelfmoord, kan u terecht bij de onthaallijn 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Image by Gordon Johnson from Pixabay

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!